(FOTO) Stanovnici Soukbunara na rubu incidenta: Objekat ćemo srušiti mi, nemamo više šta izgubit

Elmedin Medo Kobiljak mjesecima, godinama bije bitku za živote i imovinu desetina stanovnika Soukbunar. Na ovoj lokaciji se zahvaljujući nelegalnoj izgradnji pokrenulo klizišta koje prijeti stanovnicima, a ugrožen je i rezervoar Skenderija na kojem su očite pukotine.

Danas je poslao posljednje upozorenje načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću, ali i gradonačelnici Benjamini Karić i predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću koji su se oglušili na brojna upozorenja i molbe građana sa ovog područja. 

– Javno prozivam gradonačelnicu Sarajeva i predsjednika Naroda i pravde pošto su se oglušili na dosadašnja tagovanja na postovima sa dokazima i informacijama koje se tiču  katastrofe koja se može (čitajte HOĆE)  kad tad očito  desiti i ugroziti ne samo uži  lokalitet MZ Soukbunar  nego i snabdijevanje vodom Opštine Centar i Stari Grad. Znači, cijeli grad Sarajevo.

Gradonačelnice Benjamina Karić imate pravo i obavezu provjeriti dokumentaciju i zahtijevati inspekcijsku kontrolu opet tvrdim, nezakonitog objekta Lamela Tranzit Soukbunar 39 koji je uzrokom daljeg propadanja rezervoara Skenderija. Kako vidite na ovim snimcima firma Via Media u vlasništvu kompanije Bingo za koju znamo da je i kako je vezana za politički kartel SDA – Stranka demokratske akcije  obara  blokove koji  padaju na ulicu Soukbunar pored objekta ionako zakrčenu radovima i tako dodatno ugrožavaju saobraćaj  istom.

A ako u obzir uzmete i kriminal u administraciji Općine Centar Sarajevo čak i sad sa načelnikom Srđanom Mandićem jasno je da ima posla i za Tužilaštvo. Osim Vas poštovana gradonačelnice namjerno i svjesno javno prozivam i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića da se izjasni o ovom kriminalu u svojoj Opštini i svojoj mahali.

Objekat neće biti završen i mora se srušiti. Živi bili pa vidjeli, ja nemam više šta izgubiti, poručio je Kobiljak.

Inače, problem sa ovim klizištem je evidentiran prije četiri godine. Čak su reagovali imiz Vodovoda i kanalizacije.  Vanjska  hidro izolacija na rezervoaru Skenderija nije više u dobrom stanju, a veoma je važna zbog infiltracije oborinskih voda.

Još ako teren klizi doći će do daljnjeg širenja pukotina i još veće infiltracije. Ukoliko je kanalizacija na kotama iznad rezervoara loša ili se nalaze septičke jame doći će do zagađenja.  Izgradnja objekta je započela 2016. godine, a pravna borba netom poslije toga.

–  Devastirana je lokacija rezervoara Skenderija i svih okolnih objekata uz nezakonito date dozvole o čemu postoje dokazi. Načelnik Mandić se oglušio o sve naše molbe i pisma. Ovo je katastrofa, rekla nam je jedna stanovnica ovog naselja koja strahuje od svake kiše jer je na zidu iznad kuće vidljiva pukotina koja svakim danom postaje sve veća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79