(FOTO) U livnici Jelšingrad uništeno 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja

Dvanaest policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja uništilo je 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama u livnici Jelšingrad u Banjoj Luci.

Na taj način potvrdili su opredjeljenost BiH da doprinese međunarodnim okvirima kontrole naoružanja, sigurnosti svojih građana, kao i regionalnoj i međunarodnu sigurnosti i stabilnosti.

Malo oružje i lako naoružanje prikupile su policijske agencije kroz redovne aktivnosti provođenja zakona, dok su određenu količinu oružja građani dobrovoljno predali.

Cilj događaja je povećanje opšte sigurnosti, kao i suzbijanje rizika od širenja malog oružja i lakog naoružanja kroz doprinos smanjenju broja komada nelegalnog oružja u BiH.

Ova aktivnost doprinosi Strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, ali i realizaciji Regionalne mape puta za kontrolu spomenutog oružja.

Od 2017. godine, vlasti Bosne i Hercegovine su, uz podršku EU, UNDP BIH i UNDP SEESAC, uništile više od 18.500 komada malog oružja, lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama.

Događaj je finansirala Evropska unija (EU) kroz UNDP SEESAC, uz podršku kancelarije UNDP-a u BiH, saopćeno je iz UNDP-a u BiH prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79