(FOTO) Vatrogasna vozila stara preko 40 godina: Sramota političara u BiH!

Redakcija portala Crna-Hronika donosi vam vozni park Vatrogasne brigade u Gračanici.

Vozila Vatrogasne brigade u Gračanici, stara su i preko 40 godina. Dominik Raškaj podijeli je šokantne informacije ali i fotografije vozila Vatrogasne brigade. Njegov status prenosimo u cjelosti.

PITANJE ŽIVOTA I SMRTI !
VOZILA I OPREMA PROFESIONALNE VATROGASNE JEDINICE GRAČANICA STARA NAJMANJE 40 GODINA!

Dragi sugrađani nisam mogao, a da u prolazu ne primjetim stanje PVJ GRAČANICA. Ova 40 godina stara vozila koja vidite na slikama oprema su tzv. modernog grada u medijima poznatog kao “Od posla čarsija “ s oko približno 50.000 stanovnika.
Pri tome Federalna uprava civilne zaštite pod kojem je nadležnosti PVJ I Grad Gračanica nisu nikako do sada nabavili novo moderno vatrogasno vozilo.  Sva oprema i vozila PVJ GRAČANICA su donirana većinom iz Francuske .

Ako pogledate marke ovih vozila na internetu možete vidjeti da su takva u Francuskoj završila na otpadu još prije 15 godina.

Postavlja se pitanje da li ovakva vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 30 km na sat, koja nisu sigurna za uporabu i koja mogu u svakom momentu stati da li takva vozila mogu na vrijeme stići na intervenciju u najudaljenije mjesne zajednice TRNOVCI, GORNJI DOBOROVCI ,DOBOROVCI, DŽAKULE, MIRIČINA, LUKAVICA, MALEŠIĆI, BUK i itd.

Postavlja se drugo pitanje, a to je pitanje života i smrti, sigurnost samih vatrogasaca s ovako sramotnom opremom.

Ako ste se kad zapitali zašto kasne na intervenciju vatrogasci? E pa dragi građani ne kasne vatrogasci nego 40 godina stara vozila i grad Gračanica s nabavkom novih .
Svjedoci smo ekspanziji građenja stambeno-poslovnih objekata a da pritom grad nije obezbijedio vozilo tzv vatrogasne auto-ljestve za gašenje požara na najvišim katovima zgrada za PVJ . Jedno moderno vatrogasno vozilo tipa marke MAN košta s novom suvremenom opremom 300.000 KM i koje može sluziti narednih 40 godina.

Uz IPA fondove, dogovor civilne zaštite i grada Gračanice može se lako financirati nabavka takvog vozila sto je ujedno nešto sto ja zagovaram već duže vremena i sto ću nastaviti apelirati na ovaj problem dok se isti ne riješi .

Nabavkom modernog vatrogasnog vozila i auto-ljestvi znatno bi se povećala sigurnost građana i njihove imovine ali i poslovnih subjekata u industrijskoj zoni.

Što se čeka ? Da se desi tragedija ili da netko izgubi svoju imovinu zato sto vozila nisu mogla upaliti ili stići na vrijeme ?

Kružni tok kod bolnice plaćen je 1.200.000.00 KM , a za te novce mogla je biti obnovljena flota od 4 najnovija suvremena vozila PVJ Gračanica.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79