Javni prevoz: U Evropi na nivou, a u BiH to nije slučaj

Javni prevoz je ključan za funkcionisanje modernih gradova, pružajući stanovnicima efikasan i pristupačan način kretanja.

Međutim, pristup i kvalitet javnog prevoza značajno se razlikuju između Bosne i Hercegovine i mnogih evropskih zemalja.

Dok evropski gradovi teže ka optimizaciji i modernizaciji svojih sistema javnog prevoza, Bosna i Hercegovina suočava se s brojnim izazovima koji otežavaju funkcionisanje ovog vitalnog segmenta infrastrukture.

Problem u BiH

U Bosni i Hercegovini, javni prevoz se suočava s nizom problema koji negativno utiču na njegovu efikasnost i pouzdanost:

  1. Nedostatak efikasnog sistema: Autobusne i tramvajske linije su često loše održavane, s starim i neadekvatnim vozilima koja nisu u skladu s modernim standardima sigurnosti i komfora. Pored toga, neredovni rasporedi vožnji otežavaju planiranje putovanja za građane, čineći javni prevoz nepouzdanim izborom.
  2. Vandalsko ponašanje: Nepoštivanje javnog prevoza manifestuje se kroz česte incidente vandalizma, poput ispisivanja grafita, oštećivanja sedišta i uništavanja infrastrukture. Ovakvo ponašanje dodatno degradira kvalitet usluge i doprinosi negativnoj percepciji javnog prevoza među građanima.
  3. Niska ulaganja i podrška: Nedostatak adekvatnog ulaganja u modernizaciju i održavanje javnog prevoza dovodi do stagnacije sistema. Bez podrške lokalnih i državnih vlasti, teško je sprovesti neophodne reforme koje bi unaprijedile kvalitet usluge.

Rješenje u Evropi

Nasuprot tome, mnogi evropski gradovi su uspjeli razviti efikasne i pouzdane sisteme javnog prevoza koji služe kao model za ostatak svijeta:

  1. Organizovan i redovan prevoz: Gradovi poput Amsterdama, Berlina i Ciriha imaju dobro organizovane sisteme javnog prevoza koji efikasno povezuju sve dijelove grada. Redovni rasporedi vožnji omogućavaju građanima pouzdano planiranje putovanja, smanjujući potrebu za korištenjem privatnih automobila.
  2. Visoki standardi održavanja: Vozila i infrastruktura su redovno održavani i modernizovani, osiguravajući visoke standarde sigurnosti i komfora. Ulaganja u nove tehnologije, poput električnih autobusa i modernih tramvaja, doprinose ekološkoj održivosti i smanjenju zagađenja.
  3. Podrška zajednice i vlasti: Javni prevoz u evropskim gradovima često uživa snažnu podršku lokalnih i državnih vlasti, kao i zajednice. Kampanje za promociju korištenja javnog prevoza, subvencije i investicije u infrastrukturu pomažu u održavanju visokog nivoa usluge.

Zaključak

Dok Bosna i Hercegovina nastavlja da se suočava s izazovima u organizaciji i održavanju javnog prevoza, evropski gradovi nude primjere uspješnih modela koji se mogu prilagoditi lokalnim uslovima. Rješavanje problema vandalizma, povećanje ulaganja u infrastrukturu i uspostavljanje redovnih i pouzdanih linija ključni su koraci ka poboljšanju sistema javnog prevoza u BiH. Uspješna implementacija ovih mjera može donijeti značajne benefite, kako za građane, tako i za cjelokupnu zajednicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79