Muškarcu propao biznis, a mislio da je isplativ: Nikome ne preporučuje da sadi borovnicu

Proizvođači borovnica se suočavaju sa izuzetno teškim uslovima poslovanja. Iako su cijene ovog voća u maloprodajnim objektima visoke, isplativost proizvodnje je dovedena do minimuma ili čak ne postoji, žale se poljoprivrednici u Srbiji.

Uzgajivači, poput Užičanina Novice Beševića, suočavaju se sa brojnim izazovima, uključujući visoke troškove formiranja zasada, nestabilne otkupne cijene i nepovoljne vremenske uslove.

Bešević, čiji je zasad borovnice na površini od 2,2 hektara još uvijek u procesu otplate nakon sedam godina, ističe da je cijena borovnice dramatično pala sa 5 eura po kilogramu na 3 do 3,5 eura ove godine.

Sa godišnjim ulaganjima do 10 hiljada eura po hektaru, uključujući sadni materijal, zaštitu od grada i sistem za navodnjavanje, isplativost je dovedena u pitanje, posebno zbog kasnog sazrijevanja roda u ovom dijelu Srbije.

Na tržištu već zasićenom borovnicom iz drugih regiona, otkupna cijena je dvostruko niža nego u produktivnijim područjima kao što su Mačva.

Proizvođači se takođe žale na lošu podršku države, nedostatak stabilnosti u otkupu i nepouzdane savjete agronoma i prodavaca opreme.

Pored toga, prirodni nepogodi poput proljetnog mraza koji je ove godine uništio 80% roda, dodatno otežavaju situaciju, dok osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu od mraza.

Beševićevi napori da poveća otkupnu cijenu kroz preradu i prodaju sokova pokazuju neke pozitivne rezultate, ali sa sobom nose dodatne troškove i rizike. On ističe da je trenutna situacija takva da dalje gubljenje novca može dovesti do bankrota.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79