Kome će sve Ramo Isak pokloniti zlatnu značku FUP-a?

U ponedjeljak će biti obilježena godišnjica federalne policije. U sklopu tradicionalne svečanosti koja se održava u Domu policije, zaslužnim policajcima dodjeljuju se priznanja i nagrade.

Kako saznaje Crna hronika među laueratima odnosno dobitnicima Zlatne značke naći će se i Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović, protiv kojih Tužilaštvu BiH vodi krivičnu istragu radi sumnje na počinjenje više koruptivnih krivičnih djela.

Zlatna značka kao Oskar popularnosti

Ramo Isak je do kraja estradizirao FMUP pa je zlatnom značkom, iz samo njemu poznatih politikantskih razloga, odlučio “zakitit” i premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića.

Nagrada neće zaobići niti Isakovog “experta” za sve i svašta koji sjedi u njegovom kabinetu.

Dakle Isak je nakon crvenog tepiha odlučio dodatno glorificirat policijske službenike kojima ne, da u ovom momentu, ne pripadaju nikakva priznanja nego su da je u Isaku imalo osjećaja za zakonitost morali svi do jednog biti suspendovani do kraja istrage koja se protiv njih vodi. Brojni policijski službenici FUP-a su ovakvim potezima ministra Rame Isaka bespovratno razočarani.

Politizacija raspodjele najvećih policijskih priznanja finalizirano je i Draganom Miokovićem federalnim zastupnikom i Nikšićevim zamjenicima Tonijem Kraljevićem i Vojinom Mijatovićem.

Očigledno zloupotrebljavajući instituciju Zlatne policijske značke,ministar Isak zlatnim značkama kiti svoje političke sponzore kako bi od njih izdejstvovao političku podršku za njegov daljnji estradni rad.

FMUP: Netačne i tendenciozne tvrdnje da su Emil Sućeska i Ervin Mušinović sami sebi dodijelili Zlatne policijske značke

Podsjećamo Pravilnikom o nagradama policijskih službenika („Službene novine Federacije BiH“, broj: 55/12) određeno je da priznanja i nagrade dodjeljuje federalni ministar unutrašnjih poslova, a da prijedloge za dodjelu nagrada daju federalni ministar unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije, rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica i Stručni kolegij ministra.

Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova isključivo sačinjava listu za dodjelu nagrada na osnovu prijedloga gore navedenih i nije ovlaštena da predlaže kandidate za priznanja i nagrade. Dakle, rad Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jeste da objedini dostavljene prijedloge i kao takve proslijedi na nadležna postupanja.

Netačni su navodi da je Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova donijela rješenja o dodjeli nagrada, a što je evidentno i iz samog predmeta objavljenog akta gdje se jasno navodi da Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova „traži“ donošenje rješenje o dodjeli nagrada, a ne da „donosi“ rješenje o dodjeli nagrada. Za izradu rješenja zadužen je Sektor za opšte i zajedničke poslove Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a ne Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsjednik Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova gdin. Emil Sućeska i član Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova gdin. Ervin Mušinović nisu predložili sami sebe za bilo kakva priznanja već su, kao i svi ostali službenici, izabrani za nagrade aktom rukovodioca federalnog organa uprave broj: 01-11-5-138 od 19. juna 2024. godine“.

Objavljeni akt predstavlja radnu verziju Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i ne odražava istinit spisak službenika kojim će biti dodjeljena priznanja povodom 1. jula – Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79