Koliko su građani sigurni: Detalji zločina pomjeraju granice

U Sarajevu se nastavlja serija nasilnih događaja, što je dodatno uznemirilo građane već pogođene nedavnim tragedijama.

Novo otkriveno ubistvo žene u stanu na Kolodvorskoj ulici, za koje su osumnjičeni njen suprug i svekrva uz saučesnika, izazvalo je šok i nevjeru u javnosti.

Mersiha Novalić iz MUP-a KS izjavila je da je žrtva pronađena s tragovima nasilja nakon što je njena svekrva pozvala policiju iz straha za život svog sina.

Ovo ubistvo dolazi u kontekstu sve učestalijih nasilnih incidenata u Sarajevu i šire. Građani su izrazili svoje strahove i razočaranje situacijom sigurnosti u gradu, ističući da se osjećaju manje sigurno nego ranije.

Mnogi su izrazili zabrinutost zbog porasta nasilja unutar porodica, što sociolog Vladimir Vasić za N1 opisuje kao pandemijske razmjere problema koji uništava osnovne društvene strukture.

Stručnjaci kao što je psihoterapeutkinja Vahida Đedović ističu potrebu za sistemskim promjenama, uključujući jačanje prevencije, pooštravanje zakona i bolje pristupe mentalnom zdravlju.

Također, naglašavaju važnost adekvatne opreme i resursa za policiju kako bi se poboljšala sigurnost građana. Sve ovo ukazuje na nužnost cjelovitog pristupa i hitne akcije kako bi se riješili ukorenjeni problemi nasilja i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79