(FOTO) Vozaču “mercedesa” oduzeli blinkere i “odrezali” mu kaznu

Policija u Doboju kontrolirala je u mjestu Kotorsko automobil “mercedes”, kojim je upravljao M. T. iz Tešnja, te je utvrdila da su na vozilu ugrađeni svjetlosno-signalni uređaji tzv. treptači ili blinkeri.

Kako je saopćeno iz olicijske uprave Doboj, treptači su oduzeti, a M. T. je izdat prekršajni nalog za počinjeni prekršaj iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Policijski službenici Policijske uprave Doboj će i u narednom periodu nastaviti sa pojačnom kontrolom saobraćaja sa akcentom na sankcionisanje vozača koji u vozilima protivzakonito posjeduju i koriste uređaje za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova. Ovom prilikom skrećemo pažnju vozačima da sa maksimalnim oprezom učestvuju u saobraćaju zbog smanjene vidljivosti i klizavih kolovoza koji su specifični za ovo doba godine, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola – naveli su iz PU Doboj.

Prema ZOOBS-u, uređaji za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova ne smiju se ugrađivati, osim na vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca, te vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije.

Kazna za vozače koji neovlašteno postavljaju uređaje za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih signala je novčana kazna u iznosu od 100 do 300 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od jedan do četiri mjeseca i jedan kazneni bod.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79