FUCZ sumnja da gradilište u Sarajevu krije još aviobombi

Nakon što su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u roku od manje od sedam dana jutros pronašli i četvrtu aviobombu na gradilištu u blizini RTV doma u Sarajevu, saznajemo kako postoji mogućnost da će na ovoj lokaciji pronaći još neeksplodiranih bombi.

FUCZ

Kako nam pojašnjava Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava u FUCZ-u, riječ je o još jednoj engleskoj bombi razorne mase 1.000 libri, koja je na ovu lokaciju bačena u jednom od napada engleske avijacije u novembru 1944. godine.

-Trenutno se radi na evakuaciji gradilišta, upozoravanju stanovništva i pripremi našeg osoblja tako da ćemo nakon toga pristupiti otkopavanju bombe da utvrdimo kakvim je upaljačem opremljena, a nakon toga ćemo napraviti plan za sljedeću proceduru i njenu deaktivaciju – govori Vrana.

FUCZ

Prema njegovim riječima, nekoliko je razloga zašto pronađene aviobombe nisu eksplodirale kad su bačene.

-Postoji mogućnost kako su bili neispravni upaljač i detonator, kako je poremećen balans bombe u letu, kako je udarila u neku prepreku u terminalnoj fazi pada, kako je udarila u mekanu podlogu i slično. Kada ovu bombu deaktiviramo i uradimo ponovnu analizu, imat ćemo nešto više podataka o tome – dodaje Vrana.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak pojašnjava nam kako su avioni koji su nosili ove bombe mogli prevoziti po šest bombi.

FUCZ

-Moguće je da je kompletna skupina bombi bila neispravna. Stoga postoji mogućnost da nađemo još dvije bombe – kaže Solak.

Danas tokom dana uslijedit će deaktivacija i četvrte pronađene aviobombe u Sarajevu koja će potom biti prevezena na sigurnu lokaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments