Foto: Crna-Hronika
Galić pod istragom: Bez dokaza o bolovanju, SIPA mu obustavila plaću

Galić pod istragom: Bez dokaza o bolovanju, SIPA mu obustavila plaću


Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), već više od mjesec dana izbjegava bosanskohercegovačko pravosuđe.

Kako navode izvori, Galić se trenutno nalazi u Hrvatskoj, bježeći od hapšenja koje je naložio Sud BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH. Tužilaštvo ga tereti za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Iako njegova odbrana tvrdi da se Galić nalazi u Hrvatskoj zbog zdravstvenih razloga, Tužilaštvo i Sud BiH sumnjaju u vjerodostojnost tih tvrdnji.

Naime, Galić nije dostavio potrebne medicinske doznake kao dokaz da je na bolovanju, zbog čega mu SIPA nije isplatila plaću za ovaj mjesec.

Advokatica Galića, Ivana Grizelj Ćorluka, tvrdi da njen klijent nije u bijegu, već na liječenju, te da je SIPA-i i Tužilaštvu dostavljena medicinska dokumentacija. Međutim, Tužilaštvo smatra da Galić svjesno izbjegava ispitivanje te da nema dokaza da je zdravstveno spriječen za rad.

Sud BiH je 7. augusta donio odluku o pritvoru za Galića i izdao naredbu za raspisivanje potjernice. Prema informacijama iz SIPA-e, Galić do sada nije dostavio potrebne dokumente za bolovanje, što dodatno otežava njegov status unutar agencije.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija