Gavrankapetanović 2023. godine svećano otvorio prostorije ambulante koje se danas ne koriste?!

Gavrankapetanović 2023. godine svećano otvorio prostorije ambulante koje se danas ne koriste?!


Već smo upozoravali i pisali o malverizacijama u javnim nabavkama koje provodi trenutno rukovodstvo Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu, na čelu sa direktorom Ismetom Gavrankapetanovićem.

Ovom prilikom donosimo vam još jednu priču sa istim akterom i provođenjem tendera po ustaljenoj praksi.

Kako Gavrankapetanović raspisuje tender: Planirano 208.000 KM za renoviranje, a potrošit će 384.000 KM

 

Naime, aktuelni direktor Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu te vjerovatno budući direktor UKCS, Ismet Gavrankapetanović, 24.08.2022. godine donosi odluku o pokretanju nabavke radova na rekonstrukciji i adaptaciji prostora ginekoloških kabineta.

Planirana vrijednost nabavke je 117.000 KM a finansijer ovaj put je Općina Centar.

Ono što je interesantno u samom startu je činjenica da je Općina Centar osigurala za ovu namjenu još u 2021. godini. Zašto se čekalo skoro godinu dana za samu nabavku, nije nam poznato, ali možemo da pretpostavimo.

Slučajno ili ne i ovaj put na tender se prijavljuje samo JEDNA firma, Eko gradnja doo Sarajevo, a njihova ponuda je 221.715 KM, iz čega proizilazi da je vrijednost veća za cca 105.000 KM sa PDV-om.

Ovolika razlika između ponude I osiguranih sredstava, naravno ne predstavlja problem galantnom direktoru Opće bolnice Ismetu Gavrankapetanoviću, te on potpisuje ugovor sredinom novembra 2022. godine sa navedneom firmom.

Baš kao i firmi GENERAL CONSTRUCTIONS d.o.o. Sarajevo, o čemu smo pisali prošli put, i firmi Eko gradnja doo Sarajevo odmah se isplaćuje iznos od 40% vrijednosti ugovora, avansno, a rok za izvršenje radova je 60 dana (sredina mjeseca januara 2023. godine). I opet ništa sporno, sve po zakonu, procedura provedena, direktor procijenio da se isplati platiti skoro dva puta skuplje radove nego što je dobio para Općine Centar i njenih građana, jer sve se to i radi za dobrobit građana, a ne iz lične koristi, zar ne?

Kako ne bi nezapaženo prošla borba za pacijente sa otvaranjem kabineta za ginekologiju čekalo se do mjeseca maja 2023. godine. I onda kako su brojni mediji I prenijeli, povodom obilježavanja Dana bolnice, direktor Ismet Gavrankapetanović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić otvorili su adaptirani prostor za specijalističko-konsultativne ambulante za ginekologiju i akušerstvo, koje su obnovljene uz finansijsku pomoć Općine Centar.

Šta više, otvaranju I rezanju vrpce prisustvovao je i ministar zdravstva Haris Vranić, zatsupnica u Skupštini KS Fatima Gavrankapetanović Smailbegović, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić I mnogi drugi.

 

Presjekla se svečana vrpca, stalo se pred kamere, davale izjave za izjavom o neizmjernoj brizi za zdravlje građana KS, posebno ženskog spola, pa se i zakuska neka organizovala za probrano društvo.

Kamere se ugasile, ostaci vrpce pomeli, društvo razišlo i svanuo je novi dan. A u novom danu ni renoviranih kabineta, niti zvaničnog pojašnjenja šta su ustvari taj dan svečano otvorili Ismet Gavrankapetanović i Srđan Mandić uz prisustvo Harisa Vranića?

Do danas, renovirani kabineti nisu počeli sa radom, niti se zna kada bi uopšte usluge u istima mogle potražiti trudnice i uopšteno pripadnice nježnijeg spola.

Ono što nezvanično saznajemo, a što je možda i interesantnije od enigma šta je ustvari otvoreno taj dan, je odnos Ismeta Gavrankapetanovića i izvođača radova. Iako je prvobitno potpisan ugovor koji je veći za 105.000 KM od osiguranih sredstava, ispostavilo se da je I to malo za apetite pojedinih.

Pa je tako izvođač radova uz usmenu saglasnost direktora bolnice nastavio neke nove radove vrijednosti dodatnih 100-tinjak hiljada KM, a kad je došlo vrijeme za plaćanje, Ismetu proradila “savjest” pa se sjetio i procedure koju propisuje Zakon o javnim nabavkama, te odustao od dogovora.

Shvativši da je izvisio, izvođač radova kompletan slučaj predaje u nadležnost suda. Šta će dalje biti, ostaje da se vidi. Dotad će osiguranice KS-a i dalje usluge tražiti u staroj ambulanti Opće bolnice.

Poučeni prethodnim iskustvima ne sumnjamo da će I ovoga puta izostati reakcija Ureda za borbu protiv korupcije u čijem registru su i objavljeni svi ovi dokumenti i podaci, Agencije za javnu nabavku, pa da ne kažemo i Tužilaštva KS.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija