Gdje će zločinac Karadžić služiti doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je danas vođi bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i ratnom zločincu Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici.

Nakon pravomoćne presude procedure za daljnji nastavak izdržavanja kazne nalažu da se najprije odredi mjesto gdje će zločinac Karadžić služiti kaznu, odnosno potrebno je odrediti zemlju u koju će biti prebačen.

Glavni uvjet pri određivanju zemlje u kojoj se izdržava kazna jeste da ta država u svome zakonodavstvu uopće ima doživotnu kaznu zatvora.

Portparol Mehanizma za krivične sudove Helena Egleston (Eggleston) kazala je medijima da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslat na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments