Gdje je danas 100 respiratora koji su nas koštali 10,5 miliona KM

Narednog mjeseca navršit će se pune dvije godine kako je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH nabavljeno 100 respiratora ACM812 A, za koje je iz budžeta izdvojeno oko 10,5 miliona KM, a oni se ne koriste za liječenje oboljelih od Covid-19, zbog čega su i nabavljeni, izuzev što su jedno vrijeme bili u upotrebi na Covid odjelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
No, njihovo korištenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi ubrzo je postalo predmetom istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

PREKRIVENI NAJLONOM
Danas iz KCUS-a ne žele odgovoriti na naš upit kakva je sudbina 30 respiratora ACM812 A koje je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u martu prošle godine pred Sudom BiH “kovala u zvijezde” i tvrdila da ovi aparati “spašavaju živote”.

Podsjećamo, Izetbegović je bila jedna od svjedokinja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se federalnom premijeru i ostalim akterima uključenim u nabavku respiratora sudi.

Za razliku od KCUS-a iz kojeg na upite Fokusa nikada ne odgovaraju, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla širom su otvorili vrata za ekipu Fokusa te spremno odgovarali na sva naša pitanja, kako o respiratorima ACM812 A tako i o drugim temama, o čemu intervju objavljujemo u našem drugom tekstu.

Doktor Alen Kamerić, generalni direktor UKC-a Tuzla, kazao je za Fokus da je taj centar od Federalne uprave Civilne zaštite dobio 25 respiratora ACM812 A. Međutim, respiratori nisu nikada “prešli prag” ove zdravstvene ustanove.

Ekipa Fokusa snimila je ove “hitno nabavljene i prijeko potrebne” aparate u jednom od skladišta UKC-a. Svih 25 uredno su složeni i prekriveni zaštitnim najlonom. Sudeći prema izjavama doktora Alena Kamerića, generalnog direktora UKC-a Tuzla, respiratori ACM812 A neće ni biti korišteni za liječenje pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Zato što to nisu respiratori koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, naročito za pacijente oboljele od Covid-19. To je zvaničan stav našeg tima anesteziologa da ti respiratori nisu za jedinice intenzivne njega. Respiratore ACM812 A koje smo dobili od Federalnog kriznog štaba mi nikada nismo primili u vlasništvo UKC-a, oni se idalje vode na nivou FŠCZ jer je Federalna uprava Civilne zaštite to kupila i nama je proslijeđeno bez da nas je iko pitao da li nama to treba ili ne treba i koja vrsta respiratora. Samo su nam ih donijeli i oni su i dalje u skladištu. Šta će oni s njima raditi ja zaista ne znam, ali ti respiratori nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i dok sam ja na čelu ove ustanove, oni neće biti instalirani – kazao je doktor Kamerić za Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79