Ukrajinci tvrde da je ruskim trupama rečeno da rat mora završiti do 9. 5.2022.

 

Ruskoj vojsci je saopćeno da rat sa Ukrajinom mora biti završen do 9. 5. 2022. datuma kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, tvrde iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Dan pobjede je kulturološki veoma značajan u Rusiji i svake godine se obilježava vojnom paradom, koja postaje impozantnija i veličanstvenija.

“Prema dostupnim informacijama, u toku je propagandna kampanja među pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije koja nastoji nametnuti ideju da se rat mora završiti do 9. 5.  2022”, navodi se u saopćenju.

Generalštab napominje da uprkos značajnim gubicima i demoralisanom ljudstvu, vojni i politički zvaničnici Rusije i dalje ne odbacuju mogućnost nastavka vođenja rata protiv Ukrajine.

Dodaju da kršeći pravila ratovanja, ruske trupe uništavaju infrastrukturu mirnih gradova i sela.

Izvještava se da je većina medicinskih ustanova koje se nalaze na ruskoj strani granice sa Ukrajinom, popunjena ranjenim vojnicima ruske vojske.

Ruske trupe također pokušavaju da obnove borbene sposobnosti svojih vazdušno-desantnih trupa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79