Gdje smo mi, dok se Srbija naoružava: Izetbegović je upravu, Iz RS-a ne žele naoružavati vojnu silu koja će im se prva suprostaviti!

Vojni kontingent koji je jučer, kako je to objavljeno u hrvatskim medijima, prošao kroz Hrvatsku, ipak nije završio u BiH, već u Srbiji.
Prema pisanju RTL-a jučer je kroz Osijek prošao teretni voz koji je prevozio cijeli konvoj vojne opreme. Na njemu su se našli vojni džipovi dok je u drugom dijelu voza tehnika bila pokrivena ceradom pa nije moguće reći o čemu se radi.

Kako su objavili, u Hrvatsku jučer je ušla željeznička kompozicija s opremom Oružanih snaga Velike Britanije. Teritorij Republike Hrvatske napustili su na GP Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske”,

GP Tovarnik je granični prijelaz Hrvatske i Srbije, što znači da vojni konvoj iz Hrvatske nije ušao u Bosnu i Hercegovinu već u Srbiju.

Jasno je da Srbija nastavlja sa naoružavanjem svojih oružanih snaga, ali i da nastavlja sjediti na dvije stolice, s obzirom da je posljednji kontingent naoružanja stigao iz zemlja Evrope.

Srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da se Srbija naoružava, jer žele imati najjaču vojsku u regionu, te da nikome ne prijeti, ali da ‘svoje ne da’. Koji su zapravo ciljevi Srbije, pitali smo Nedžada Ahatovića, stručnjaka za sigurnost.

“To je nastavak politike zvaničnog Beograda kada je u pitanju pozicioniranje Srbije u regionalnom smislu, a kada govorimo o vojnoj komponenti. U tom kontekstu se može razmatrati i ovaj kontingent naoružanja koji je poslan. Jedina sigurna stvar je da je oružje koje je poslano zapadnog porijekla”, izjavio je naš sagovornik.

Smatra da ovim potezima, Srbija nastavlja sa dvostrukom igrom, sjedeći i dalje na dvije stolice.

“Srbija nastavlja da igra ulogu regionalnog policajca i da se nude i jednima i drugima, te da na taj način sebe predstave kao glavni faktor stabilnosti na Balkanu, iako svi znamo da su ključ stabilnosti BiH i Kosovo. U političkom smislu, vi ako želite da pridobijete nekoga, učiniti ćete sve da to i ostvarite, pa i kroz naoružavanje, što sada trenutno radi Evropa prema Srbiji. To su kompleksne političke igre koje sada međunarodna zajednica vodi sa Rusijom. U budućnosti će se sve raditi kako bi se ustabilio svaki dio Evrope, koji je pogodno područje za destabilizaciju”, kaže Ahatović.

Ističe da je iluzorno očekivati da Srbija preko noći prekine odnose sa Ruskom Federacijom.

“Od te priče nema ništa, Srbija će nakon Vučićeve pobjede nastaviti da ide dalje u istom političkom smislu i to ne treba da nas čudi. Ruska Federacija je ranije imala prednost nad Međunarodnom zajednicom, jer je dosta naoružanja prije agresije na Ukrajinu, prodala Srbiji, te na taj način jačala bilateralnu i ekonosmku saradnju” govori on.

Bakir Izetbegović izjavio je prije nekoliko dana da ‘dok se Srbija naoružava, BiH stoji na jednoj nozi’, te da moramo ojačati naše OSBIH.

“Bakir Izetbegović je tu u postpunosti upravu. Poslanici u oba doma Parlamenta koji dolaze iz RS-a koče bilo kakav razvoj OSBiH i nabavku nove opreme. Nema tu puno filozofije i objašnjavanja. Logično je da ne žele opremati oružane snage koje će biti prva prepreka u njihovim secesionističkim politikama”, kaže Ahatović.

Naš sagovornik ipak na kraju ističe, da posjedovanje naoružanja nije garant za postizanje uspjeha na vojnim poljima.

“Ruska Federacija kao jedna od najvećih sila na svijetu, ne može da napravi prodor po sredini ukrajinske teritorije veći od 100km. Situacija je tu jasna, ako nemate obučen vojni kadar da izvodite kompleksne vojne zadatke na bojištu, džaba vam svo oružje svijeta, pa i da potrošite milijarde na godišnjem nivou u opremanje. Srbija i da se naoruža, sa nabavkom dosta jeftinijih sistema koji su se pokazali vrlo efikasnim u Ukrajini, vi možete anulirati tu vojnu prednost. Mi se tu možemo pohvaliti, jer naše vojne snage su dobro obučene, a o tome govore i pohvale od svih štabova gdje su bile u sastavu multinacionalnih snaga. Sada tim ljudima treba obezbjediti vojnu opremu sa kojom bi se prije svega upoznali, te kako bi se s njom znali suprostaviti neprijatelju na vojnom bojištu, kao što to rade Ukrajinci sa recimo stretigijama izbjegavanja i zbunjivanja protivnika”, zaključio je Nedžad Ahatović za Source.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79