Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković počet će 16. maja

Suspendovana zamjenica glavnog tužioca tereti se po tri tačke disciplinske tužbe – korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti…

Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković počet će 16. maja, kada je i najavljeno saslušanje prvih svjedoka, dogovoreno je u nastavku pripremnog ročišta pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javlja BIRN.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Tokom nastavka pripremnog ročišta, koje je počelo 17. februara ove godine, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je, tokom očitovanja na dokaze tužene, kazao da se okolnosti na koje su predloženi zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) ne odnose na činjenični opis disciplinske tužbe.

Govoreći o dva zaposlenika iste policijske agencije, Hadžiomerović je dodao da su predloženi na slične okolnosti, te da smatra da nije svrsishodno da svjedoče obojica radi ekonomičnosti postupka. On se usprotivio i na izvođenje dokaza saslušanja vještaka.

Dajući odgovor na prigovor, Kajmaković je pojasnila da svjedoci iz iste policijske agencije neće govoriti o istim okolnostima, već o tome kako su se tajni podaci dostavljali njoj tokom rada na predmetima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79