Glavni državni tužilac potvrdio da je već formiran predmet protiv Kajmaković

Glavni državni tužilac potvrdio da je već formiran predmet protiv Kajmaković


Milanko Kajganić, v.d glavnog tužioca Tužilaštva BiH rekao je za “Avaz“, komentirajući stavljanje na listu tužiteljice Diane Kajmaković da je već formiran predmet protiv njega u Tužilaštvu koji se odnosi na Sky aplikaciju, u kojoj se spominje njeno ime.

No, kako je rekao, Tužilaštvo će uzeti u obzir i posljednju odluku.

– U Tužilaštvu BiH postoji također predmet u kojem se nalaze sva lica koja se nalaze na listi, tako da ćemo provjeriti i nove navode SAD – rekao nam je Kajganić.

Tvrdi, da što se tiče njenog statusa u Tužilaštvu i eventualen suspenzije, sve je u nadležnosti VSTV i Ureda disciplinskog tužioca.

Kakvo pravosuđe takva i država: Tri visokopozicionirane osobe na crnoj listi SAD-a

Dugogodišnja državna tužiteljica Diana Kajmaković danas je i zvanično stavljena pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a Ministarstvo finansija i trezora SAD-a (OFAC) je naveden i razlog.

Kajmaković su američke vlasti označile kao “flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama”.

“Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist”, saopćeno je.

Također navode kako je Diana Kajmaković pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.

Kajmaković je danas uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Kako Amerikanci vide Dianu Kajmaković: Kao primjer korumpiranog tužitelja povezanog s kriminalcima

Njoj je blokirana sva imovina u SAD-u, ukoliko je ima, a propisi OFAC-a zabranjuju sve transakcije državljana SAD-a koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD), a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFAC-a


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija