Glavno pravilo narkobossova: Kad padneš s hrpom skupocjene droge, šuti!

Iskusni dileri kokaina nakon uhićenja pritisnuti dokazima priznaju nedjela, odu na dugogodišnje robije i plate milijunske kazne. Zaradili su puno no znali su i rizik posla. Nadređene ne spominju

Mate Jerković (60) zvani Haš iz Metkovića i njegova bivša supruga Sanja Jerković (56) priznali su na sudu da su iz Ekvadora krijumčarili kokain u Luku Ploče i poslije ga preprodavali. Haš, šef skupine, nagodio se s Uskokom na osam godina i 10 mjeseci zatvora, dok je njegova bivša supruga osuđena na 3,5 godina zatvora.

“Pao” neretvanski kralj kokaina: Državi predao kuće, stanove, automobile

Uz to, on u državni proračun mora uplatiti 1,5 milijuna kuna, a ona 750.000 kuna. Oduzeli su im i imovinu za koju se smatra da je zarađena dilanjem, bez obzira na to što su “poduzetnici” dobar dio nekretnina i pokretnina, stanova i automobila, formalno prebacili na svoje bližnje. Od Mate su oduzeli imovinu vrijednu gotovo četiri milijuna kuna, dok je od Sanje zaplijenjena imovina vrijedna oko 3,5 milijuna kuna. Sve to pokazuje da se u poslovima s krijumčarenjem kokaina vrti golemi novac.

Prema optužnici, Haš se od listopada 2019. do kraja 2020. povezao s nepoznatom osobom iz Ekvadora, a zapravo je vjerojatno u pitanju tamošnji kartel. Pa su kokain u stotinama kilograma skrivali u hlađene kontejnere koji su prevozili banane za tvrtku Frigo Bonsai. Luka odredišta su bile Ploče, a vlasnici i odgovorne osobe te firme, naravno, nisu imali pojma da se s njihovim bananama prevozi droga najmanje 77-postotne čistoće. Mate je organizirao kriminalnu skupinu s točno određenim zadacima. Među njima je bio i Zoran Erjauc, carinski službenik u Pločama, koji je organizirao nesmetani prolazak kontejnera kad bi pošiljka stigla do odredišta. Zatim su kokain izvadili iz kontejnera, prebacili ga u jedan stan u Metkoviću i odatle dalje preprodavali.

– Kriv sam kako me se tereti, no nisam nekretnine kupovao novcem od preprodaje kokaina, nego mi je mama darovala 830.000 eura – branio se Jerković dodavši kako za taj novac nisu znali ni njegov brat i sestra. “Ne znam kako je majka zaradila taj novac, no otac mi je radio u Njemačkoj i bio je strastveni kockar”, tvrdio je Jerković u obrani.
‘Zbog obitelji ne želim reći tko me uveo u posao’

Opisao je i kako je ušao u posao:

– Tijekom 2019. u Zagrebu sam upoznao osobu čije ime ne želim reći zbog svoje obitelji. Ta osoba mi je ponudila mogućnost zarade, a da se ne umorim. Kad smo se sreli u listopadu, pojasnio mi je kako trgovačko društvo Frigo Bonsai iz Opuzena preko Luke Ploče uvozi tjedno od šest do osam kontejnera banana iz Južne Amerike te da je njegov poznanik sakrio u kontejner na određenome mjestu kokain, koji bih ja trebao vaditi prema njegovim uputama – rekao je Jerković.

Četvero Hrvata iz Matine organizacije su dilanjem, tvrdi Uskok, zaradili najmanje 2,025.000 eura, a Talijan koji je po drogu dolazio u Metković i vozio je za Italiju je prodajom droge zaradio 525.000 eura.

Preko Luke Ploče stizao je kokain i za skupinu u kojoj je bio i Oliver Čokara (48). Njega, Anđelka Oršulića (36) i Gorana Bebića (42) uhitili su lani u ožujku dok su vadili kokain iz skrivenog “boksa” u rashladnom kontejneru s bananama koji je stigao u skladište tvrtke Frigo Bonsai u Opuzenu. Izvukli su 56 kilograma kokaina vrijednog najmanje 50 milijuna kuna.

Čokara je kao organizator koji se nagodio s Uskokom dobio šest i pol godina zatvora te novčanu kaznu od 1,5 milijuna kuna, a Oršulić je pravomoćnom presudom osuđen na pet godina iza rešetaka i 400.000 kuna kazne. Bebić je osuđen na pet godina zatvora.

“Mjesec dana prije događaja javio mi se poznanik iz Švicarske i ponudio posao u kojemu bih mogao zaraditi. Znao je da sam u financijskim problemima jer mi je supruga vlasnica malog obiteljskog hotela opterećenog kreditima koji zbog situacije s COVID-19 jako slabo posluje. Rekao mi je da će u Metković stići kontejner s 50 kilograma kokaina i ja sam trebao drogu izvaditi te prebaciti do Zadra”, dio je Čokarina priznanja.

Tvrdi kako je za taj “poslić” trebao dobiti 50.000 eura.

– Kokain sam trebao prevesti u Marinu Sukošan pokraj Zadra i predati ga čovjeku koji me je angažirao, no ime osobe ne želim reći zbog straha za moj i živote moje obitelji – ustvrdio je Čokara.
Čokara pao na četvrtoj pošiljci?

No hotelijer iz Zagreba osumnjičen je da je bio pripadnik zločinačke organizacije Darka Šarića i Petra Ćosića, koja je dostavljala kokain u Luku Ploče. U ovom slučaju istraga još traje. Policija sumnja da je isporuka 67 kilograma kokaina, na kojoj je Čokara pao, bila četvrta po redu – prijašnje tri od po 40 i 45 kilograma, koje su došle u Luku Ploče u veljači i srpnju 2020. te u siječnju 2021., uopće nisu bile detektirane.

Michael Dokovich (62) bio je na čelu međunarodne skupine dilera kokainom kojom je rukovodio iz svoje zagrebačke vile na Mlinovima. Priveli su ga u svibnju 2019. u Baselu nakon razbijanja bande koja je pokušala prokrijumčariti 600 kg kokaina vrijednog 18 milijuna eura iz Urugvaja u Švicarsku. Crnogorca Dokovicha, pravim imenom Iljmija Frljučkić, izručili su Hrvatskoj.

Pritisnut dokazima, iskusni Dokovich sve je priznao, potpisao i otišao u zatvor na 11,5 godina, a država mu je oduzela i nepripadajuća imovinska korist od 9,6 milijuna kuna, koliko je, smatra Uskok, zaradio na preprodaji kokaina. Dokovich se koristio s više lažnih identiteta pa je tako imao dokumente koji su glasili na imena Živka Jozića i Radovana Trzina.

O Dokovichu je još početkom ovog stoljeća New York Times pisao kao o čovjeku koji je povezan s balkanskom mafijom, dok je u to vrijeme živio na Floridi i bio oženjen za kćer policajca. Paketi s njegovom drogom bili su “brendirani”, odnosno na njima su bile naljepnice s likom Tonyja Montane, čuvenog mafijaša iz kultnog filma Briana De Palme, “Lice s ožiljkom”, kojega je glumio Al Pacino.

– Osjećam se krivim po svim točkama optužbe – rekao je u lipnju 2019. Stjepan Prnjat (51), optužen da je bio na čelu zločinačkog udruženja koje je krijumčarilo kokain iz zemalja Latinske Amerike, posebno Paname. Prnjat, koji je zbog zloporabe droge u Italiji bio osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora te novčanu kaznu od 40.000 eura, uhićen je nakon praćenja u ožujku 2018. u operaciji Nana. Znao je što slijedi te se zbog krijumčarenje 100 kilograma kokaina nagodio na kaznu od devet godina zatvora i sporednu novčanu kaznu od četiri milijuna kuna. Krivnju je priznao i Mario Boet, državljanin Nizozemske, koji je osuđen na šest godina zatvora i sporednu novčanu kaznu od 1,7 milijuna kuna, a nagodio se i Albernis Trujillo Sarria, koji ima državljanstva Kolumbije i Španjolske. On je osuđen na tri godine zatvora i sporednu novčanu kaznu od 75.000 kuna.

Prema optužnici, plan je bio da se od “Pabla Escobara” nabavlja između 100 i 500 kilograma kokaina, a policija je pošiljku od 100 kilograma 3. ožujka 2018. zaplijenila na riječkoj Brajdici. Inače, u to vrijeme Prnjat je taman uspio ishoditi da mu se deblokira milijune eura vrijedna imovina blokirana u ranijem sudskom postupku, u kojemu su on i članovi njegove obitelji bili optuženi za pranje novca. Riječ je o postupku u kojem ga se teretilo da je od 2005. do 2007. oprao 3,6 milijuna kuna i 1,9 milijuna eura zarađenih na trgovini drogom piše 24sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79