Glovo preko noći napušta Sloveniju: “Dostavljači ogorčeni i razočarani”

Španski Glovo, jedan od dva najveća dobavljača hrane i drugih proizvoda u Sloveniji, nakon samo tri godine napušta Sloveniju, u koju je stigao preuzimanjem slovenačke E-food.

Dostavljači Glove će raditi još sedam dana, a onda će na ulicama ostati samo oni u plavim odorama koji rade za konkurentski Wolt, piše 24ur.

A šta dostavljači kažu o odluci uprave? “Razočarani smo, obaviješteni smo putem aplikacije, u isto vrijeme kada i ostali korisnici.”

Prilikom naručivanja hrane u Sloveniji putem mobilne aplikacije Glovo, korisnici ovih dana dobijaju poruku u kojoj kompanija objašnjava svoj odlazak iz Slovenije.

“Odluka o prestanku poslovanja u ovoj zemlji zasnovana je na ponovnoj procjeni naših investicionih prioriteta.”

Jedan od kurira Glove s kojim su razgovarali novinari “24ur” kaže da će raditi do kraja, ali da je razočaran načinom na koji se sve odigralo.

“Radim skoro tri godine, skoro od početka … Ljudi su tužni, razočarani jer ni oni nisu znali šta se dešava. Obavijestili su nas putem push notifikacije u aplikaciji i emailom. I to je to”, rekao je.

Glovov odlazak se očekuje sa godišnjim milionskim gubicima.

“Slovenija je malo tržište, a ta aktivnost je ograničena, da tako kažem, samo na Ljubljanu. Dodajte tome visoke dažbine, nepovoljno oporezivanje ugovora o radu i birokratiju. Rezultati nas ne bi trebali iznenaditi”, kaže Matej Lahovnik sa Ekonomskog fakulteta.

Dodaje i da slovenačko okruženje nije posebno naklonjeno dostavljačima brze hrane. Ljubljanske vlasti su čak usvojile odredbu da kompanije za brzu hranu Glovo i Wolt moraju imati brojeve, kako bi bilo lakše ostalim učesnicima u saobraćaju da ih prijave u slučaju saobraćajnih prekršaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79