Godinama su učenici trpjeli hladnoću na času: Nove generacije bi da im je u školi i toplo

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota Muminović ne propušta priliku da obrazovni sistem u KS-u prikaže kao sistem ravan onome u Švicarskoj, Austriji, Finskoj.

Na njenu žalost svi imamo u kući, u komšiluku, u blizini djecu koja su dio tog obrazovnog sistema i odlično znamo koliko je neodgovorenih pitanja, nedefinisanih pojava, opterećujućih činjenica. Djeca u škole odlaze sve nesretnija, a dolaze kao poslije odrađene treće smjene u rudniku mrkog uglja piše Crna-Hronika.

Da sve bude još tužnije, dok se na sav glas priča o trajanju nastavnog časa, u samom centru grada na nastavi sjede djeca u debelim jaknama i drhte od hladnoće. Grijanja nema. Slabo je. Zgrada je stara. Stolarija je loša. Tako je već godinama. Samo su neki od odgovora koji ništa ne znače djeci koja provode po šest-sedam dati u prostorijama u kojima je temperatura 14 stepeni.

Učenici J.U. Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo tvrde jedno, direktorica drugo, Vijeće roditelja nešto slično. Međutim, snimak koji smo dobili potvrđuje da djeca govore istinu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

– U našoj školi prozori ne mogu da se zatvore, svaki dan smo izloženi hladnoći zbog koje ne možemo da pratimo nastavu niti sudjelujemo u njoj. Počeli smo nositi deke da bismo se bar malo ugrijali u kabinetima. Svaki dan sjediti u prostoriji šest sati u kojoj je hladno dovodi do toga i da smo bolesni, rekli su učenici.

Međutim, direktorica Škole Seada Velagić nije potvrdila da djeca sjede na času u dekama, ali jeste da od rata na ovome objektu nije promijenjeno, rekonstruisano, izgrađeno, ništa.

– Ja u ovoj školi radim punih 30 godina. Znači nisam neko ko je došao ovdje jučer i ova škola je više od 100 godina stara. Od ‘93. do dana današnjeg nikad se nikakava investicija u pravcu zamjene vanjske stolarije nije uradila. Trenutno stanje koje imamo je takvo kakvo jeste.

Gradonačelnica (Benjamina Karić, op. a.) je rekla da će nam se uraditi fasada, koja također godinama nije promijenjena. U vezi sa drvenarijom, ja sam se lično obratila našem resornom ministarstvu, načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i ponovo Gradskoj upravi s ciljem da ih zamolim da udruže sredstva da bi se zamijenila vanjska stolarija jer malo je nelogično praviti fasadu pa poslije prozore.

Pokrenuli smo inicijativu i preko Vijeća roditelja. Iduće sedmice će doći Koordinacija vijeća roditelja Stari Grad u našu školu sa istom temom. Znači, da malo porazgovaramo, da vidimo šta nam Vijeće roditelja u tom pravcu može pomoći. Ako je nešto utješno, vjerujte da je i kod mene prozor u kancelariji zatvoren rajberom, kazala je Velagić.

Međutim, u ovoj školi očito nema dovoljno ni rajbera, puno više je nezatvorenih prozora, ali i problem ne želi da se prizna. Nakon pisanja Crne Hronike o ovome problemu i objavljivanju snimka na kojem se vidi kolika je temperatura u učionici obratila nam se predstavnica Vijeća roditelja KS-a Alma Durmo Đozo optuživši nas za netačne navode u tekstu.

Bruka glavnog grada: Pola dječijeg razreda bolesno, drugo pola u dekama

– Vijeće roditelja u saradnji sa direktorom radi na rješavanju ovoga problema. Ovakav tendecionalan tekst neće nikome dobro donijeti, prokomentarisala je Durmo Đozo, te je u nastavku reagovanja potvrdila ono što smo pisali.

– Razumijem da su roditelji ogorčeni, moje dijete je učenik, ali moramo se svi zajedno boriti da ovo riješimo za dobrobit sve djece. Iz Ministarstva se čeka odgovor da djeca pređu na online model nastave. Nikakav nedostatak sredstava nije problem. Mi nemamo ni kotlovnicu. Grijanje dobijamo iz OŠ “Mirsad Prnjavorac”, navela je Durmo Đozo.

Iako je najavila poslati demant, do ovoga trenutka u našu redakciju nije stigao demant na naše pisanje i navode koje je Durmo Đozo u istoj poruci potvrdila i demantovala. Jer, da nema problema, zašto bi se onda išta moralo rješavati, zašto bi razumjeli ogorčenost roditelja, tražili online model nastave itd.

(VIDEO) Učenici u Sarajevu sjede u hladnim klupama. Temperatura učionice 14 stepeni?!

S obzirom da niko nije čuo o ovome problemu niti riječ u brojnim janim nastupima ministrice Hota Muminović posljednjih dana, očito je da se za ovaj problem zna, da traje godinama, kako tvrde iz Vijeća roditelja i iz menadžmenta, pa je bilo očekivano da su se djeca i nastavnici do sada navikli na zimske uslove rada na temperaturama oko 10 stepeni.

Ni u Sindikatu srednjeg obrazovanja KS-a se o ovome problemu ne govori. Niko od nastavnika nije prijavio teškoće u radu, a niko ne smatra potrebnim obići nastavnike i djecu i uvjeriti se na licu mjesta.

– Nismo imali prigovora na temperaturne uslove za rad, samim tim nismo ni mogli reagovati. Nažalost, niti jednim aktom nije propisana temperatura na radnom mjestu u srednjim školama, što će nadam se biti u novim pedagoškim standardima i normativima, prokomentarisao je Admir Šuvalić, predsjednik Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja KS-a.

Učenici sarajevske škole: Smrzavamo se, u školu idemo sa dekama. Direktorica: Pa i u mojoj kancelariji je prozor zatvoren rajberom

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79