Foto: Crna-Hronika
Godišnjica ubistva Nizame: “Štite sebe jer očito ova država to neće učiniti”

Godišnjica ubistva Nizame: “Štite sebe jer očito ova država to neće učiniti”


Povodom godišnjice ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, oglasila se i članice Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzla Rusejla Halilović za portal Crna-Hronika. Njen status prenosimo u cijelosti

Štite sebe jer ova država vas neće.

Danas je tačno godinu dana poslije monstruoznog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu.

Ovo ubistvo, kasapljenje uživo je gledalo 15. 000 ljudi, dok barem još deset puta toliko življa poslije tražilo taj video. Tog dana sam bila van Bosne i Hercegovine i na pregršt upita novinara kroz poruke i e mailove dala sam izjavu i onako u svim stilu rekla istinu o državi, i ministrima, konkretno o Hurtiću i Jurišićki, koji nikad nisu primjenilii Istanbulsku konvenciju, onu istu koja je usvojena, po kojoj ni jedan zakon nije promijenjen i koju drže u ladicama. Trojki niti bilo kojoj koaliciji do dana današnjeg to nije prioritet. A to jeste jedan od 14. prioriteta za ulazak u EU. Salva komentara i kritika bila je usmjerena prema meni ali nikad nisam odustala od pitanja “šta čekate gospodo, vi koje plaćam ja i ovaj naš narod”.

Od Januara 2023 i femicida u Bihaću, do Amre Kahrimanović iz Tuzle koja je gnusno ubijena od strane policajca ništa se nije promijenilo. Svjedočili smo presudi monstrumu koja je krajnje sramna.  To je otprilike sve što treba znati o ovom društvu, opasnom po život u ovoj našoj državi.

Spašavajte se, kako god znate i umijete, jer niko drugi vas spasiti neće. Žena prijavljivala nasilje i ubijena je. Jedno ranjeno i dvoje ubijeno, otac i sin koji su se slučajno zadesili pred monstrumom.  Sve je suvišno sad pisati. Niko nije preživio ovaj krvavi pir. Može li gore, može. I svjedočili smo da može.
Vlast koja ima savjest, u ovakvim situacijama, dužna je da istupi pred građane i preuzme dio svoje odgovornosti. Društvo se uređuje zakonima, a Istanbulska konvencija upravo to nameće, propisima, ali se oslanja na institucije.

Onog trenutka kada smo dopustili da kabadahija postane nacionalni brend i nismo zaustavili zarazu koju decenijama širi na cjelo društvo, dužni smo priznati da postoji odgovornost svih nas.

Sve dolazi na naplatu. Kad-tad. To što se ne gleda televizija i ne prati ono šta plasiraju objektivni mediji, ne znači da iko ostaje nedodirljiv od tog zla. Ono postoji, samo se pred njim žmiri.

  • Da li prepoznajemo monstruoznost i sva njegova lica?
  • Vidimo li ih u ljudima oko sebe, bližnjima, sebi?
  • Ako je vidimo, da li na nju reagujemo?
  • Da li je korigujemo ili po običaju ignorišemo?

Kad se bicepsima i tricepsima da na važnosti evo šta dobijemo i čega se prisjećamo.

Mentalno nasilje nad narodom koje vrijeđa inteligenciju svakog pojedinca jer pretpostvalja njihovu glupost, mora uzeti svoj danak. A nama se to dešava godinama, ali u zadnjih godinu dana najviše. Kad živite u zemlji gdje javne ličnosti sa milionima pratilaca javno izriču osude odgovorne funkcije na nivou Federacije i Države dobijaju za savjetnike osobe sa nanogicama, sa nasilničkom prošlošću, optužnicama a oni što manđijaju narod rijalitima (onim što djeca idu da pjevaju a ne da se školuju) dobijaju jaču sms podršku od djece koju lječimo istim metodama, moramo se dobro zapitati gde smo stigli. Ko su idoli i uzori mladima? Ovaj manijak iz Gradačca je garant bio idol mladima. I danas se zgražavam.

Zato što se ništa nije promijenilo , niti ima naznaka. Još je i gore.

Vratiću se na rečenicu koju često u svojim javnim istupima koristim: ” Neke ljude smo zalužili, neke ćemo tek zaslužiti.
Potrudimo se da budemo bolji i zaslužimo neko bolje sutra. Ako ne zbog sebe, ono zbog djece”
P.S. Ne zaboravite, riba uvijek smrdi od glave.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija