Gorivo 2,85 KM i opet će da poskupi: Evo kako oluja u Meksičkom zalivu i potražnja u Kini utiču na cijene u BiH

Cijena nafte na sedmičnom nivou povećana je za 7,17 odsto i na zatvaranju tržišta 1. septembra, protekli petak, barel sirovne nafte koštao je 85,55 dolara ili 79,36 evra.

Ovo su podaci koje objavljuje Centralna banka BiH, a na osnovu toga se mogu uporediti i kretanja cijena goriva na benzinskim pumpama.

Domaći distributeri, odnosno vlasnici benzinskih pumpi tvrde da cijenu goriva direktno kreiraju svjetska kretanja ovog energenta i da upravo zbog toga naftni derivati opet poskupljuju nakon kraćeg perioda mirovanja.

Tako je krajem jula gorivo na benzinskim pumpama širom BiH koštalo oko 2,50 KM i tada je, po podacima koje je objavila Centralna banka BiH, barel sirove nafte bio 80,58 dolara ili 73,15 evra. Precizno, ta cijena je iznosila 28. jula.

Otprilike mjesec dana poslije, gorivo na benzinskim pumpama u BiH je oko 2,85 KM, a po najavi distributera, u narednih nekoliko dana opet će da poskupi.

– Početkom protekle sedmice cijena nafte je bilježila rast uporedo s rastom cijena akcija na globalnim finansijskim tržištima. Osim toga, tržište je pratilo moguće uticaje tropske oluje Idalia na proizvodnju nafte i plina u Meksičkom zalivu. Naime, Florida se suočava s potencijalnim ograničenjem zaliha goriva jer veliki uragan usporava isporuke. China Petroleum i Chemical Corp, najveća kineska rafinerija, smatra da će potražnja za sirovim rafiniranim proizvodima rasti sporijim tempom u drugoj polovini u odnosu na prvu polovinu godine. Кompanija je saopštila da bi kineska potražnja za benzinom i dizelom mogla dostići vrhunac oko 2025. godine – kažu u Centralnoj banci BiH.

Cijena nafte je nastavila bilježiti rast i sredinom protekle sedmice, nakon što su objavljeni podaci o značajnom padu zaliha ovog energenta u SAD, zajedno sa zabrinutosti za ponudu nafte nakon uragana koji je zahvatio Meksički zaliv.

– Osim toga, na volatilnost tržišta nafte utiče i potencijalna odluka Saudijske Arabije da produži dobrovoljno smanjenje proizvodnje, kao i državni udar u Gabonu koji može da utiče na ponudu nafte. Cijena ovog energenta nastavila je bilježiti rast i krajem sedmice pod uticajem objavljivanja vijesti da je Rusija pristala na produženje smanjenja izvoza nafte kojeg je OPEC+ dogovorio, a detaljno saopštenje se očekuje u ovoj sedmici. Analitičari su povećali prognoze cijene nafte za ovu godinu i tako promijenili četvoromjesečni trend zbog očekivanja nastavka pooštravanja na strani ponude koja su rezultat smanjene proizvodnje OPEC+ članica, uprkos zabrinutosti zbog usporavanja ekonomskog oporavka Кine, kao i većeg izvoza iz Irana – dodaju u Centralnoj banci BiH.

Na otvaranju tržišta, u ponedeljak, 4. septembra, je bila jefitinija i koštala je 79,83 dolara ili 73,94 evra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79