Gorivo opet ide gore, analitičar prognozira što nas čeka na ljeto

Gorivo opet ide gore, analitičar prognozira što nas čeka na ljeto


Ušli smo u novi tjedan skupog benzina i dizela. U novom valu rasta cijena najviše skače iznos plavog dizela, i to za čak 1,49 kuna

Samo tjedan dana trajao je predah od rapidnog rasta cijena naftnih derivata u Hrvatskoj. Od utorka opet nova poskupljenja. Litru eurosupera 95 plaćat ćemo 12,46 kn (3,22KM) po litri, eurodizela 13,51 kn (3,49KM) po litri, a plavi eurodizel bit će 9,63 kn po litri (2,48KM)

Cijena goriva u Hrvatskoj određuje se formulom u koju se uračunava prosječna cijena gotovih derivata s burze. Sad imamo rast i cijena sirove nafte čija je cijena barela na londonskom tržištu skočila prošloga tjedna za 11,7 posto, na 120,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,8 posto, na 113,90 dolara.

U novom valu rasta cijena najviše skače iznos plavog dizela, i to za čak 1,49 kuna. Prije dva tjedna litra ovog derivata bila je 9,54 kune, da bi zadnjih tjedan dana pao na 8,14 kuna po litri, no od sutra će stajati 9,63 kune. Litru dizela do ponoći smo plaćali 12,01 kunu, a barem do sljedećeg utorka ćemo plaćati 13,51 kunu. Eurosuper 95 je porastao s 11,84 kuna po litri na 12,46 kuna.

– Najvažnije je da nafte ima što znači da će se i cijene stabilizirati. Politički pritisci SAD-a na proizvođače nafte urodit će plodom pa će i cijene nafte prestati divljati. Sad se već kupuju zalihe nafte za ljeto, i to po cijeni od 90 dolara po barelu, a sve ostalo su špekulacije – kaže nam ekonomist dr. sc. Damir Novotny. Novi rast cijena koje vozači osjećaju u Hrvatskoj po njemu su rezultat oligopoliziranog tržišta.

– Nisu cijene podivljale, to su samo ustaljene oscilacije. Na našem tržištu cijene određuju dva velika igrača koja dominiraju i oni prate svoj neki ritam nabave – dodaje Novotny. Stručnjaci iz naftne industrije pojasnili su kako se računa konačna cijena benzina ili dizela.

– Postoji točno određena formula za izračun cijene u kojoj se uračunava prosječna cijena s burze od zadnjeg tjedna pa srednji tečaj HNB-a po kojemu se vidi odnos dolara i kune pa na to idu naknade, trošarine i PDV te dobijete konačnu cijenu. To sam pojednostavio kako bih lakše ljudima predočio ono što stoji u službenim dokumentima – objašnjavaju poznavatelji naftnog biznisa. Cijena koja se formira na burzi nastaje na drugi način.

– Treba napomenuti kako od sirove nafta za rafinerijsku preradu do konačnog proizvoda prođu tri mjeseca. Zato su te cijene neusporedive. One dakle imaju zakašnjeli efekt. A cijenu na burzi konačnog proizvoda formiraju ponuda i potražnja – kažu hrvatski naftni stručnjaci je. Ono što najviše utječe na burzovne špekulacije jest ratno stanje u Ukrajini.

– Ne vjerujem da će ovaj rat više jako utjecati na cijene naftnih derivata – kaže nam Novotny. Ono na što će Rusija itekako i dalje imati učinak jest ovisnost Europe o njihovu plinu i nafti. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će ubuduće “neprijateljske zemlje” plin plaćati isključivo u rubljima. Središnja banka dobila je zadatak da u roku od tjedan dana razvije mehanizam za plaćanje izvezenog plina u rubljima, a pod neprijateljske zemlje Putin podrazumijeva SAD i sve članice EU. Što to znači za Hrvatsku pitali smo Novotnyja.

– Prisiljavanjem kupaca da se ruske sirovine plaćaju u njihovoj valuti je samo nastojanje spašavanja njihove valute. Ekonomisti govore kako neke ruske kompanije hrvatskim kompanijama preko Kazahstana plaćaju u dolarima naftu, no kako je to moguće i kako ide taj platni promet to nitko ne zna – kaže nam Novotny.

Država ne može jamčiti cijene

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nedavno je izjavio kako država ne može jamčiti smanjene cijena goriva jer ne može jamčiti početak procesa smanjenja cijena, jer to ovisi o cijenama na retržištima i razvoju događaja na istoku Europe piše 24Sata


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija