Gornjevakufska civilna zaštita evakuira još dvije porodice, u Zenici ugroženo najmanje 40 kuća, bujica u Bugojnu odnijela most

Topljenje snijega i nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnim padavinama izazvali su poplave i pokretanje klizišta širom BiH.

Mještane gornjevakufskog sela Borova Ravan jutros je probudilo rušenje kuće koju je uzorkovalo klizište, a još jedna kuća je oštećena.

Na svu sreću, u srušenoj kući vlasnika Nuhreta Skehe nije bilo nikoga, dok u oštećenoj živi Remzija Skeho i njen sin.

Pošto je kuća oštećena u tolikoj mjeri da više nije moguće stanovati u njoj, porodica je izmještena kod rodbine. Civilna zaštita je na terenu i trenutno pripremaju evakuaciju još dvije porodice.

– Mi smo na terenu, očistili smo put koji je bio zatrpan na dva mjesta, te evakuirali porodicu Remzije Skeho, trenutno pripremamo evakuaciju još dvije porodice. Nismo sigurni gdje ćemo ih smjestiti, da li kod rodbine ili u lokalnu školu, ali moraju hitno izaći iz kuća. Klizište je i dalje aktivno, polako se pomjera, nadamo se da neće biti žrtava – kazao nam je Rasim Bilkan, pripadnik Civilne zaštite općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

Federalna uprava civilne zaštite ne može pomagati ljudi jer NIJE USVOJEN budžet!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments