Gotovo 60 ljudi otpušteno iz MUP-a jer nisu prošli državne ispite

​Do prošlog mjeseca 58 radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Otpušteno je, potvrđeno je, i šest službenika zatvorskog sistema i probacije.

Do ovoga je došlo nakon skandala s namještanjem polaganja državnih stručnih ispita za što je optužena bivša državna sekretarica u ministarstvu uprave Josipa Čulina ex-Rimac.

Inače, državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije u roku od godinu dana od početka rada u državnoj službi, ili u roku od šest mjeseci ako idu na radno mjesto višeg nivoa. Svako radno mjesto ima propisan ispit određenog nivoa, a na polaganje se može izaći maksimalno tri puta. Ako ispit na položi državni službenik dobija otkaz. To propisuje i Zakon o policiji.

Lani je, dakle, nakon afere u koju je prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Josipa Rimac način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Od 1. novembra 2022. uvedeno je polaganje elektroničkim putem, e-Državni ispit, kako bi, tvrde, sve bilo transparentnije. Novina je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora ponavljati cijeli ispit.

“Od stepena na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju”, odgovorili su iz MUP-a RH na upit “N1”.

Potvrdili su nam da ukupno 58 službenika do 17. oktobra ove godine nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit, pa su dobili otkaze.

“Kako bismo što bolje pripremili vježbenike za uspješno polaganje državnog ispita, Policijska škola ‘Josip Jović’ na platformi E-obrazovanje otvorila je kolegijum ‘Državni ispit – priprema’, na kojem su dostupni svi pripremni materijali za tematske cjeline koje su predmet državnog ispita.

Naime, glavni direktor policije naložio je svim policijskim upravama i Policijskoj akademiji ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ određivanje ispitnih koordinatora koji će detektovati probleme kandidata, odnosno područja za koja je potrebna dodatna priprema te će navedene informacije razmjenjivati s nastavnicima stručnih predmeta u okviru interaktivnih radionica, radi pružanja dodatne edukacije budućim vježbenicima”, poručuju iz MUP-a.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave navode kako kod njih nije bilo službenika koji ni u trećem pokušaju nisu položili državni ispit.

“Međutim, prestanak službe po sili zakona zbog nepolaganja državnog ispita u propisanom roku, od uvođenja elektronskog državnog ispita u novembru 2022. do danas nastupio je za šest službenika zatvorskog sistema i probacije”, potvrđuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodaju da su i oni osigurali edukaciju službenika za polaganje državnog ispita, putem e-učenja i odgovarajućih priručnika.

“Od ukupno prijavljenih 2.727 kandidata 123 odnosno 4,547% kandidata nije položilo ispit iz trećeg pokušaja”, poručuju na kraju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79