Gračanica: Most nazvan po rampi na pruzi bivšeg Ćire

Smatra se da je najstariji most kod Etivaže, građen između dva svjetska rata.

Rijeka Sokoluša izvire iz kamenite stijene srednjovjekovnog grada Sokola i protiče kroz centar Gračanice. Požutjele fotografije i pisani dokumenti govore da je ova rijeka znala nadoći i poplaviti cijeli grad, pa je tako nastala i narodna pjesma „Došla voda od brijega do brijega…“.

Kameno korito

Sokoluša je 2014. godine u Gračanici poplavila ulicu Luke. Danas se Sokoluša odjenula u novo ruho, dobila je kameno korito, obale sa kulama i plavljenja grada više neće biti.

Ima mostova koji su stari i po stotinu i više godina. Prema tvrdnji istraživača i stručnog saradnika u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Gračanlije mr. Rusmira Djedovića, najstariji most na Sokoluši je onaj kod Etivaže, koji je građen između dva svjetska rata.

Šumska uprava

-Taj most je spojio obale na Sokoluši na starom putu Tuzla-Doboj. Tada nije bilo velikog saobraćaja, pa je most uži i na njemu se ne mogu mimioći dva putnička automobila, ali je kvalitetno urađen, pa je i danas u dosta dobrom stanju. Drugi most, Gračanlijama drag, posebno starijim je most Rampa, građen prije 122. godine. Ime je dobio po rampi na pruzi uskog kolosijeka, kojim je sve do 1968. godine saobraćao Ćiro. U to davno vrijeme se preko Sokoluše na željezničkoj stanici prelazilo pasarelom – kaže Djedović.

Prijatelji iz bratskog grada Flori Lezobrea iz Francuske, prije 15 godina sagradili su Most mira kod Šumske uprave i uložili 35.000 eura, a prije tačno 10 godina poduzetnik iz Gračanice i vakif Reuf Širbegović kod autobuske stanice sagradio je Hajr-most od klesanog kamena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79