Gračanica uvodi SOS sandučiće za prijavu nasilja

Gračanica uvodi SOS sandučiće za prijavu nasilja


Na inicijativu Neformalne lobi grupe žena iz Gračanice i Komisije za ravnopravnost spolova, Grad Gračanica u saradnji sa nevladinim sektorom pokrenuo je niz aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju nasilja, nakon učestalih slučajeva femicida i drugih oblika nasilja širom Bosne i Hercegovine.

Krajem prošle godine održane su brojne panel diskusije, a formiran je i Savjet za sigurnost i bezbjednost građana. Savjet je razmatrao pitanja sigurnosti u gradu, devijantna ponašanja, učestalo nasilje nad ženama i starijim licima te vršnjačko nasilje.

Sinergijom vladinog i nevladinog sektora, gradonačelnik je donio Program mjera i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici s posebnim akcentom na nasilje nad ženama.

Ovim programom utvrđene su konkretne mjere i zadaci, podijeljena zaduženja i utvrđeni rokovi za prevenciju bilo kog oblika nasilja.

Jedna od mjera, koja je zvanično započela danas, je postavljanje SOS sandučića za prijavu nasilja u mjesnim zajednicama.

Ovi sandučići će biti postavljeni na vidljiva mjesta, gdje će građani moći prijaviti nasilje potpuno anonimno. Prijave će odgovorne službene osobe dostavljati na protokol Centra za socijalni rad.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija