Grad Mostar planira transformaciju brda Hum: Izgradnja via ferrate, vidikovaca i žičare

Grad Mostar planira transformaciju brda Hum: Izgradnja via ferrate, vidikovaca i žičare


Grad Mostar sprema se za ambicioznu transformaciju jednog od svojih najprepoznatljivijih simbola – brda Hum. Pod vodstvom gradonačelnika Marija Kordića, pokrenut je projekt nazvan “Hum 2024” s ciljem revitalizacije ovog brda i pretvaranja u atraktivnu destinaciju za turiste i lokalno stanovništvo.

Brdo Hum, koje se nalazi nadomak samog centra grada, do sada je bilo poznato po svojoj bogatoj historiji. Sada će Hum doživjeti potpunu transformaciju, koja uključuje niz aktivnosti kako bi se maksimalno iskoristio njegov turistički potencijal.

Jedan od ključnih elemenata projekta “Hum 2024” je izgradnja 2.5 km pješačke staze koja će omogućiti posjetiteljima da istraže ljepote brda i uživaju u prekrasnom krajoliku. Osim toga, bit će razvijene i planinarske staze te izgrađena via ferrata, pružajući ljubiteljima prirode i adrenalinskih aktivnosti dodatne mogućnosti za istraživanje ovog područja.

Projekt također uključuje postavljanje vidikovaca s kojih će posjetitelji moći uživati u spektakularnom panoramskom pogledu na Mostar i okolna područja. Žičara će olakšati pristup brdu Hum i pružiti posjetiteljima jedinstveno iskustvo vožnje s panoramskim pogledom na grad.

Jedan od važnih aspekata projekta “Hum 2024” je i sadnja 16.000 stabala za obnovu vegetacije na brdu. Ova inicijativa ne samo da će doprinijeti obnovi prirodnog okoliša, već će i pridonijeti očuvanju biološke raznolikosti ovog područja.

Dodatno, planirana je i fortifikacija austro-ugarskih utvrda koje se nalaze na brdu Hum. Očuvanje i restauracija ovih povijesnih spomenika doprinijet će očuvanju kulturne baštine grada Mostara i pružiti posjetiteljima priliku da istraže bogatu historiju ovog područja.

Gradonačelnik Kordić ističe da je misija projekta “Hum 2024” stvaranje atraktivne destinacije koja će privući turiste, ali i doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Ovaj projekt predstavlja važan korak prema ostvarenju tog cilja te će doprinijeti ukupnom razvoju turizma i privrede grada Mostara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija