Grad Tuzla platio 45.000 KM za film o “ružnoj Tuzli”: Sada ga kriju od javnosti

Grad Tuzla je platio 45.000 KM kako bi se snimio film u kojem se spominje da je grad Tuzla bio “ako ne najružniji, onda među tri najružnija grada u BiH” te da u njega “nisu dolazile ni đačke ekskurzije”

Film “Pannonica na zrnu soli” koji je početkom godine izazvao lavinu reakcija, uglavnom negativnih, iz budžeta Grada Tuzle izdvojeno je 45.000 KM.
Taj podatak navela je gradska administracija u odgovoru vijećniku Omeru Berbiću.
Film govori o izgradnji Panonskih jezera, ili kako kako je rekao na promociji režiser Dino Mustafić, o tome kako “jedan čovjek sa svojom ekipom vjeruje u ideju koji su zacrtali”. Jedan čovjek je Jasmin Imamović, bivši gradonačelnik Tuzle, a priča koja se prodaje kroz ovaj uradak je ta da je Tuzla bila toliko ružna da su je zaobilazile čak i đačke ekskurzije, a onda se ukazao novi načelnik koji je izrodio Pannonicu i učinio da se Tuzlacima “napokon” nešto lijepo desi.

Jasmin Imamović baš i nije čovjek koji je sve osmislio, što su ranije za Faktor objasnili sagovornici iz Tuzle, ali činjenice nisu pokvarile cilj Mustafićevog filma koji veliča bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg državnog zastupnika iz SDP-a.

– Novi nivo trošenja javnog novca: Grad Tuzla je platio 45.000 KM kako bi se snimio film u kojem se spominje da je grad Tuzla bio “ako ne najružniji, onda među tri najružnija grada u BiH” te da u njega “nisu dolazile ni đačke ekskurzije”.

Film je u međuvremenu nestao – prokomentirao je federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH), objavljujući i odgovor gradske administracije o finasiranju projekta. Novac je uplaćen preduzeću RTV 7 Tuzla d.o.o. koji je zvanično nosilac projekta, stoji u odgovoru.

Dokumentarni film upitne kvalitete “Pannonica na zrnu soli” režisera Dine Mustafića, u kojem se za Tuzlu kaže da je bila “ako ne jedan od tri najružnija (grada) u Bosni i Hercegovini, onda svakako najružniji”, plaćen je iz budžeta Grada Tuzle 45 hiljada KM.
Ovaj frapantan podatak dobio je vijećnik u Gradskom Vijeću Tuzle Omer Berbić u odgovoru na vijećničko pitanje koje je postavio.

U odgovoru Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu navodi se da je u budžetu Grada za 2023. godinu u razdjelu spomenute službe, na “poziciji transfer za rad Javnog preduzeća RTV 7 Tuzla, u strukturi ukupno planiranih sredstava u 2023. godini, sredstva u iznosu od 45.000 KM, dodijeljena su ovom korisniku za izradu filma povodom jubileja ‘Pannonice'”.

– Sramotno je da Grad Tuzla finansira propagandne, naučno-fantastične filmove koji vrijeđaju sve građane i građanke Tuzle. Zahtijevam od RTV 7 i od Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu povratak sredstava. Prije nekoliko mjeseci poslao sam i e-mail RTV 7 da mi pošalju link sa filmom, međutim odgovor nisam nikada dobio – kaže vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Film “Pannonica na zrnu soli”, prikazan je u Cinestarovom kinu u Tuzli prilikom promocije, a nakon toga je jednom emitiran na RTV 7 i od tada mu se gubi svaki trag. Nikada nije objavljen na internetu, nema ga na društvenim mrežama, kao ni na jednoj platformi lokalne RTV 7, iako je plaćen 45.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79