Uk: “Titini ostaci neće ostati bez doma, Sarajevo će ih ponosno preuzeti”

Uk: “Titini ostaci neće ostati bez doma, Sarajevo će ih ponosno preuzeti”


Jučer je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, objavio kako želi posmrtne ostatke Tita izmjestiti iz Kuće cvijeća.

“Uz nacionalističke ispade, historijsku relativizaciju i rehabilitaciju fašista poput Draže Mihailovića u svom nastupu Šapić najavljuje izmještanje posmrtnih ostataka Tita iz Beograda. Ukoliko Šapić zaista imate namjeru sprovoditi svoju zamisao da Beograd po mjeri svoje ideologije gurnete još dublje u nacionalističke fantazije, ostaci Tita neće ostati bez doma”, poručio je premijer KS Nihad Uk i dodao:

“Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti, ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo”, objavio je premijer Uk.

Dodao je da će u Sarajevu uvijek biti mjesta za ostavštinu Tita, partizana i antifašističke borbe, što, kako je naveo, potvrđuje i činjenica da naša centralna ulica nosi ime po Titu.

“Sarajevo nema razloga da se stidi svoje prošlosti. Pozdrav iz Titove za Beograd”, poručio je Uk na svom X nalogu.

Podsjetimo, predsjednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će pokrenuti inicijativu da Kuća cvijeća, odnosno Muzej Jugoslavije, postane muzej srpske istorije, a da se Josip Broz Tito koji počiva u njoj vrati u Kumrovec.

Šapić je rekao da u tom muzeju treba da počivaju ljudi koji su Srbe, kako je naveo, zaista branili – Stepa Stepanović, Živojin Mišić, Radomir Putnik i ostali.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija