Grad u panici jer je nasilnik na slobodi!

Ne mogu da vam opišem kako se osjećam danas, šest mjeseci od tog događaja. Još uvijek se nadam da je sve to bio samo san iz kojeg ću se samo probuditi, rekla je za “Slobodnu Dalmaciju” 18-godišnja Zadranka M.P., koja je kobnog 13. juna, u kafiću “Čil aut” u Zadru, svjedočila brutalnom premlaćivanju 18-godišnje prijateljice.

– Svih ovih šest mjeseci bojala sam se za sebe i nisam htjela da govorim, ali ovo prelazi svaku granicu i sada želim svima da kažem istinu. Jer ne mora se samo ona i njena porodica sakrivati i bojati, već i ja – rekla je M.P. koja je bila prisutna kobne večeri u Zadru kada je smrskano lice njene najbolje prijateljice.

– Noći su najgore jer nas policija češće obilazi danju. Bojimo se i svi živimo u bunilu. S tim čovjekom dosta toga nije u redu i uprkos tome što nas svi smiruju bojimo se za sebe, svi – kaže mlada Zadranka.

Zbog velike traume koju je preživjela te lejtne večeri na zadarskoj Meladi, završila je u psihijatrijskoj ustanovi u Zadru, a nakon toga u Zagrebu.

– Nadala sam se nakon svega da će barem država biti poštena i da će ga zatvoriti, ali previše sam očekivala. Doživjela sam šok kakav ne može niko zamisliti. Kad si prisiljen da gledaš kako ti neko masakrira najbolju prijateljicu, kako je tuče do smrti, a ti ne smiješ apsolutno ništa da uradiš, niti možeš – kaže o bolnoj večeri koju nikada u životu neće zaboraviti.

Tog dana troje prijatelja, dve prijateljice i prijatelj, nisu ni slutili šta će se dogoditi. Poslijepodne proveli su na kupanju, pa su poslije svratili na kafu.

– Došla sam oko jedan sat prije moje prijateljice. Sjedela sam i pila kafu sa prijateljima. Ubrzo je ušao i Daruvarac sa svojim “prijateljima”. Čim je ušao sa police je uzeo bocu “Stocka”. Nisam se baš obazirala na njega sve dok u jednom trenutku nije počeo da viče. Vikao je na curu koja je sjedila sa njim kako ne smije da puši jer je trudna i udario je. Ne znam ko mu je ona – kaže M.P.

Opisuje kako je djevojka pokušala da pobjegne te je ušla u automobil, ali zbog pretećih Daruvarčevih riječi bila je prisiljena da se vrati u kafić.

– U kafić je tada ušla i moja prijateljica. Daruvarac je stajao blizu ulaznih vrata i gurnuo ju je čim je ušla. Bio je strašno ljubomoran na sve i svakog. Prijetio joj je da će je ubiti ako ga ostavi. Sjela je do mene i odmah sam joj rekla da ne ustaje od stola, da je lud i agresivan i da je već udario tu devojku – posvjedočila je Zadranka navodeći kako je sve bilo u redu dok njena prijateljica nije ušla u WC.

– U jednom trenutku su se čula tri jako glasna udarca kao da joj je uzeo glavu i glavom tri puta udario svom snagom od vrata ili zid. Vlasnica kafića mi je rekla da se ništa ne brinem, da joj neće ništa uraditi, a njen suprug je pojačao muziku. Nisam samu sebe čula koliko je bilo glasno – rekla je M.P.

Nakon što je njena prijateljica iz toaleta uspjela da pobjegne u unutrašnjost kafića, počela je Daruvarčeva fizička eskapada.

– Tukao ju je, čupao, povlačio, udarao po cijelom tijelu i u jednom trenutku dok je ležala na podu nokautirao je nogom u glavu kao posljednje smeće. Ležala je na podu oblivena krvi, napola u nesvijesti. Kroz glavu mi je prošlo da je mrtva. Pala sam na koljena. Vrištala sam. Svi su gledali, niko se nije udostojio podići je i pomjeriti ga od nje. Bila sam kao sleđena, nisam mogla da se smirim i jedino sam imala u glavi to da ju je ubio – opisala je.

Njena prijateljica nakon neviđenog iživljavanja ipak je nekao uspjela da se podigne.

– To je tek bio horor. Nos joj je bio smrskan, a po sredini nosa i preko obrve bila je rupa iz koje nije izlazila krv nego komadi krvi – kazala je drhtavim glasom.

Uspjela je da je prevede preko puta, a kada je vlasnicu kafića zamolila da nazove hitnu i policiju ona joj je rekla: “Ne treba zvati nikoga, ovo se sve može riješiti bez hitne i bez policije”.

Shvativši da joj vlasnica neće pomoći počela je da viče upomoć. Dotrčali su prolaznici.

– Sve vrijeme su joj se oči sklapale. Maramicom i rukom sam joj držala nos kako bih zaustavila krvarenje i držala je budnom. Trčala sam do prijateljice da nađem telefon. Moj je bio prazan. Sve je tako sporo prolazilo, činilo mi se kao da trčim satima i kilometrima. Na kraju sam uspjela da pozovim sestru, a ubrzo i Hitnu pomoć – ispričala je Zadranka koja je svoj iskaz dala i na policiji i na sudu u Zadru.

– U sudnici nisam mogla ni da ga pogledam. Ne želim da ga vidim. On je danas na slobodi, slavi svoj izlazak iz pritvora, a imali su šest mjeseci da ga osude i sjetili su se posljednjih mjesec dana da krenu sa slučajem. Niko se ne pita šta će biti sa njenom prijateljicom i njenom porodicom, svaki dan dobijaju pretnje, mami su joj gume probušili, zvone joj na interfon u dva ujutro. Svako veče ona je budna, boji se da spava, stalno mi piše da ne može, da ju je užasno strah, da nije dobro – govori potresena prijateljica premlaćene Zadranke te dodaje kako ne zna šta bi joj odgovorila na njena učestalo pitanje: “Šta ako on dođe do njene porodice i ubije ih?”

– Ne znam ni šta će biti sa mnom – kaže, te navodi kako se užasno boji te zbog toga iz kuće izlazi retko

– Kad izađem stalno se okrećem i gledam ima li neko iza mene – poručuje M.P. u ispovijesti za “Slobodnu Dalmaciju”.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments