Gradi se vrtić od 9.000 kvadrata vrijedan 6,5 miliona KM

Gradi se vrtić od 9.000 kvadrata vrijedan 6,5 miliona KM


Gradonačelnik Čapljine, Smiljan Vidić, najavio je početak izgradnje novog Dječjeg vrtića u 2024. godini. Novi vrtić imaće kapacitet od 250 mjesta, uključujući i jaslice, te će se prostirati na  9.000 kvadrata. Ova investicija ima za cilj rješavanje problema prenapučenosti postojećeg vrtića i eliminiranje lista čekanja.

Projektantska cijena novog vrtića iznosi 6,5 miliona KM, a osnovni koncept idejnog rješenja fokusiran je na zelenoj gradnji. To znači da će se procesi osmišljavanja, projektiranja, uporabe i održavanja temeljiti na principu održivosti. Dodatno, vrtić će imati vlastitu proizvodnju voća, povrća i začinskog bilja.

Gradonačelnik Vidić istaknuo je važnost ovog projekta za zajednicu, posebno s obzirom na veliki broj djece koja čekaju na mjesto u vrtiću. Istovremeno, naglasio je prednosti zelene gradnje u skladu s ekološkim načelima.

Projekt je predstavljen na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine, gdje je naglašeno poštovanje pedagoških standarda za predškolski odgoj. Prostori vrtića su koncipirani kako bi omogućili kvalitetnu povezanost i fleksibilnost, uz nadzor odgojno-obrazovnih zaposlenika.

U prizemlju zgrade planirane su tri vrtićke jedinice s garderobama i sanitarnim čvorovima. Svaka jedinica imat će orijentaciju prema istoku i dodatno prema jugu, s mogućnošću zasjenjivanja tokom ljetnih vrućina. Desno od ulaza bit će smješten prostor za doktora i sobe za izolaciju oboljele djece.

Na spratu će se nalaziti dvije cjeline s po dvije jasličke jedinice, međusobno odvojene. Prostor između ovih cjelina bit će ozelenjeni ravni krov s vrtovima i mediteranskim biljem, povezan s parternim površinama vrtića.

Ovaj projekt ne samo da rješava prostorne izazove za dječji vrtić u Čapljini već i postavlja standarde zelene gradnje, predstavljajući održivost i ekološku osviještenost u zajednici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija