Foto: FENA
Gradit će se sigurna kuća u Ljubuškom, ugovor potpisan

Gradit će se sigurna kuća u Ljubuškom, ugovor potpisan


Ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju i opremanje Sigurne kuće, podružnice Javne ustanove Centra za socijalni rad Ljubuški, potpisan je u subotu u Ljubuškom, a potpisao ga je federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, s ciljem pružanja zaštite žrtvama nasilja.

“Riječ je o projektu osnivanja Sigurne kuće na području ZHK uz pomoć lokalne razine vlasti, što je nama izuzetno drago. Ovu inicijativu dobili smo i od Gradske uprave i Centra za socijalni rad u Ljubuškom i dobili smo veliku podršku Federalnog ministarstva financija, odnosno ministra Tonija Kraljevića i nismo imali nikakve dileme da podržimo ovaj projekt”, kazao je Delić.

Ministar je dodao da je izdvojeno 500.000 maraka iz budžeta FBiH.

“Ovo je prvi put da se na nivou države BiH osniva javna ustanova Sigurna kuća, čiji je osnivač Centar za socijalni rad, odnosno Grad Ljubuški i izuzetno smo ponosni na ovakve i slične projekte koji na neki način imaju podršku od gradske uprave. Mi smo već ranije bili na području Ljubuškog i obišli ustanove koje se bave brigom o osobama s invaliditetom i moram reći da je ovaj grad u tome postavio visoke standarde i može biti primjer svima ostalima na koji način se trebaju rješavati određena pitanja, posebno kada su marginalizirane grupe našeg društva u pitanju. Ovo je primjer svega toga i mislim da će ova ustanova postaviti nove standarde i u poslovanju i u brizi o krajnjim korisnicima”, rekao je ministar Delić.

Naglašava da je nasilje u stalnom porastu i da su ovakve institucije od ključne važnosti.

“Posebno je porodično nasilje i nasilje nad ženama u porastu, ali u zadnje vrijeme imamo i povećan broj slučajeva nasilja nad djecom i povećan broj djece u sigurnim kućama na nivou Federacije i zato je neophodno razmišljati na ovakav način na koji razmišljaju i Grad Ljubuški, Centar za socijalni rad, a nadam se i kantonalna Vlada. Nadam se da ćemo kreirati i programe koji se bave preventivom svih oblika nasilja, to nam je neophodno kao društvu ” zaključio je Delić.

Gradonačelnik Ljubuškog, Vedran Markotić, istakao je važnost ovog projekta za grad i cijeli kanton. Grad je pripremio dokumentaciju, osigurao dozvole i zemljište za izgradnju Sigurne kuće, ukupne vrijednosti oko 2,5 miliona maraka. Sljedeći korak je raspisivanje konkursa i izbor izvođača kako bi radovi mogli početi.

Planirano je da gradnja bude završena do kraja 2025. godine, nakon čega slijedi opremanje. Markotić je naglasio da će ova ustanova biti na raspolaganju ne samo ženama i djeci iz Ljubuškog, već i žrtvama nasilja iz cijelog ZHK i šire.

Direktor Centra za socijalni rad Ljubuški, Viktor Grbavac, naglasio je važnost Sigurne kuće zbog porasta slučajeva vršnjačkog i porodičnog nasilja, te dodao da je ovo jasan znak podrške žrtvama nasilja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija