Građani BiH dočekali elektronske certifikate u osobnim iskaznicama: Šta to znači za nas?

Građani BiH dočekali elektronske certifikate u osobnim iskaznicama: Šta to znači za nas?


Nakon 12 godina, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) je 1. juna ove godine započela upisivanje elektronskih certifikata za digitalno predstavljanje u osobne iskaznice građana. Ovaj potez predstavlja značajan korak u modernizaciji osobnih dokumenata i donosi brojne pogodnosti građanima.

Iako zakonska regulativa za upisivanje elektronskih certifikata postoji od 2012. godine, proteklih 12 godina građani su imali osobne iskaznice s čipom, ali bez elektronskih certifikata. IDDEEA BiH, definirana Zakonom o elektronskom potpisu i Zakonom o Agenciji, sada omogućuje usklađivanje sa standardima Europske unije u digitalnoj identifikaciji.

Prednosti elektronskih certifikata

Upisivanje elektronskih certifikata omogućuje građanima besplatno korištenje novih tehnologija, bez dodatnih troškova. IDDEEA BiH je predložila Vijeću ministara BiH odluku o besplatnoj naknadi za korištenje kvalificiranih certifikata za digitalno potpisivanje, što bi dodatno olakšalo primjenu.

Realizacija ovog projekta zahtijevala je suradnju s različitim institucijama, a posebna zahvala ide ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona za njihovu podršku.

Koristi za građane

Uvođenje elektronskih certifikata predstavlja veliki napredak za Bosnu i Hercegovinu, olakšavajući administrativne procese, omogućujući brži i sigurniji pristup uslugama te povećavajući efikasnost javne uprave. Građani će koristiti osobne iskaznice u skladu s modernim digitalnim standardima, što će poboljšati kvalitetu života i poslovne prilike.

Elektronski certifikati omogućuju:

  • Digitalni potpis: Omogućava potpisivanje dokumenata elektronskim putem, čime se smanjuje potreba za fizičkim potpisivanjem i olakšava svakodnevno poslovanje.
  • Sigurnost: Povećava sigurnost identifikacije i zaštitu ličnih podataka, čime se smanjuje rizik od krađe identiteta.
  • Efikasnost: Ubrzava administrativne procese, omogućavajući brži pristup različitim uslugama.

Zaključak

Uvođenje elektronskih certifikata u osobne iskaznice predstavlja važan korak ka digitalnoj transformaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj potez ne samo da modernizira identifikacione dokumente, već i doprinosi općem poboljšanju kvaliteta života građana, olakšava poslovanje i povećava efikasnost javne uprave.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija