Građani BiH pohrlili preko Drine na vakcinaciju

Veliki broj bh. građana dosad se vakcinisao u Srbiji, a za imunizaciju preko Drine dovoljan im je samo pasoš te prebivalište na teritoriji BiH.

U posljednja dva dana veliki broj naših građana koji su se još prije mjesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije počeo je dobijati pozive i termine za vakcinu Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3.
Iskustva građana

Gordana K., Banjalučanka koja se za vakcinaciju protiv virusakorona putem online forme prijavila u Srbiji prije nekoliko dana, za “Nezavisne” je rekla da su je pozvali da može da dođe i da su tražili, kao stranom državljaninu, samo broj pasoša.

– Odlučila sam se za vakcinaciju u Srbiji, jer mislim da ćemo na red za vakcinu u BiH stići tek iduće godine – kazala je ona.

Dodala je da su tražili da se izjasni gdje bi voljela da primi vakcinu i koju.

– Pristala sam na bilo koju vakcinu, osim one kompanije ‘AstraZeneca’, ali su mi ponudili samo nju. Vidjećemo šta će biti. Ukoliko ne budu mogli da mi daju neku drugu vakcinu, radije ću pričekati i pokušati se vakcinisati nekada kasnije – rekla je Gordana.

Gates: Normalan život ćemo imati do kraja 2022. godine

Također, jedna Banjalučanka izjavila je za “Nezavisne” da je bez najave danas otišla u Beograd kako bi primila vakcinu te da ju je zajedno sa svojim momkom i dobila bez problema i čekanja.

Takođe, veliki broj zdravstvenih radnika iz Republike Srpske je u Srbiji primio vakcine, a sada su vlasti u Srbiji pozvale i ostale bh. državljane da se vakcinišu.

Privredna komora Srbije uz podršku Vlade RS obezbijedila je putem Komorskog investicionog foruma zemalja zapadnog Balkana (KIF ZB6), čije su članice privredne komore zemalja u regionu, proces imunizacije za privrednike i njihove zaposlene iz ovih zemalja.
Stigao prvi kontigent

U BiH je danas putem Kovaks mehanizma stigao prvi kontingent od 23.400 “BioNTech”-“Pfizer” vakcina protiv virusakorona. Iz ovog kontingenta FBiH sleduje 15.220 doza, RS 7.578 i 612 vakcina dobija Brčko distrikt, dok je redovnim letom iz Istanbula u Sarajevo sinoć trebalo da stigne i 26.400 doza vakcine “AstraZenece”. Dostavljene vakcine bi trebalo da budu prevezene u Mostar, gdje će biti skladištene u kompaniji “Hercegovinalijek”, a potom će biti raspoređene.

Srbija počela masovno vakcinisati građane iz BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79