Građani će pokloniti 360.000 KM za ‘bijeli hljeb’ poslanicima u Republici Srpskoj

Dok je u Bosni i Hercegovini cijena hljeba sve viša, a mnogi građani ne mogu sastaviti mjesec zbog svakodnevnih poskupljenja, političari se i dalje bahate na račun tih istih građana. Nakon završetka mandata, brojni od njih ostvaruju pravo na takozvani bijeli hljeb.

Za neke samo gorak i čemeran, a za bivše poslanike ipak malo bolji, izdašniji. Naravno, riječ je o tzv. “bijelom hljebu”, nadoknadi, koju će u narednih šest mjeseci primati 20 osoba iz bivšeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske. A ona nije mala.

“Narodni poslanik ima pravo po isteku mandata nadoknadu šest mjeseci u visini koju je ostvarivao pri vođenju mandata – oko 2.800 KM. Na to ide i minuli rad”, pojašnjava Spomenka Stevanović, predsjednica Administrativne komisije NSRS-a.

Zahtjev za bijeli hljeb, podnijelo je čak 26 poslanika, ali za njih šest je utvrđeno da nemaju to pravo, jer ostvaruju pravo na otpremninu. Ostali će građane RS-a koštati oko 360.000 KM, to jeste, 18.000 po poslaniku. Protiv je bio samo jedan glas.

“Lista za pravdu i red je protiv bijelog hljeba – istekao vam je mandat, bavite se nečim drugim. Ne vjerujem da je iko od ovih 26 ljudi koji su zatražili pravo na bijeli hljeb na ivici egzistencije. To je čisto pomodarstvo”, kaže Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

“I da smo svi kao članovi Administrativne komisije glasali protiv, zakon je jači jer je on definisao bijeli hljeb”, navodi poslanik SNSD-a u NSRS-u Denis Šulić.

Za rubriku vjerovali ili ne je slučaj SDS-ove Nevenke Marilović, koja je u skupštinsku klupu sjela krajem oktobra, nakon što je mandat oduzet Kostadinu Vasiću. Poslanik je bila samo na jednoj sjednici, ali bijeli hljeb je i ona tražila.

“Nevenka Marilović je dobila mandat, čini mi se, u septembru ili oktobru. Bila je na jednoj sjednici, ali to nije bitno. Formalno-pravno ona ima pravo na bijeli hljeb, bez obzira na to što izgleda nelogično”, naglasila je Stevanović.

Građani RS-a jasni – poslanici nisu zaslužili bijeli hljeb:

“Sramota što se radi! Narod jede u javnim kuhinjama, a oni traže bijeli hljeb. Ja bih im ukinuo sve. Ono što nisi zaradio, kako koristiš?”

“Mogli su više i bolje odraditi i da im ne treba taj bijeli hljeb, odnosno da ga ukinu.”

Bivši predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović nije tražio bijeli hljeb, ali će dobiti otpremninu, iako se uveliko spekuliše da će dobiti ministarsko mjesto. Slično je i sa Marinkom Dragišićem koji će uz otpremninu otići na novo radno mjesto, u Vijeće naroda Repubike Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79