Građani ogorčeni: U Željeznom Polju protesti zbog premještanja ambulante u školu!

Građani ogorčeni: U Željeznom Polju protesti zbog premještanja ambulante u školu!


Škola i ambulanta pod istim krovom: Krvavi, bolesni i istim prostorijama škole! Dom zdravlja Žepče provodi teror nad stanovništvom Željeznog Polja.

Danas je 4.500 stanovnika Željeznog Polja obaviješteno da više neće imati zdravstvene usluge u svom mjestu. Primorani će biti zdravstvene usluge u budućnosti obavljati u prostorijama Begov Hana udaljenog oko 15 kilometara. Nažalost, apeli mještana Željeznog Polja nisu uspjeli.

Apelovali smo da se pronađe privemeno riješenje u prostorijama MZ Željezno Polje koja je trenutno najbolja lokacija. Glavni razlog koji je navela direktorica o neuslovnosti prostorija MZ Željezno Polje jesu stepenice, iako se ambulanta tu može premjestiti još DANAS, a pogotovo što stepenice posjeduje i njena matična ustanova Dom zdravlja Žepče.

Kako stepenice isključuju mogućnost preseljenja ambulante u prostorije MZ, a adaptacija prostorija Osnovne škole “Abdulvehab Ilhamija” koja će koštati značajna sredstva i vrijeme, te ugroziti nastavni proces i zdrsvlje djece i uposlenika nije, zna samo direktorica.

Ogovor kako su stepenice MZ Željezno Polje problem
a putovanje od 15-ak kilometara u ambulantu Begov Han nije, opet zna samo direktorica Doma zdravlja Žepče. Stanovništvo Željeznog Polja pokrenulo je peticiju borbi za zaštitu svog prava na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Peticiju je potpisalo skoro 1.000 mještana.

Mi mještani se nadamo da će um i razum prevladati i da će naši zahtjevi biti usvojeni, a pružanje zdravstvenih usluga početi u najkraćem roku.

Mještani Željeznog Polja u ostali su bez ikakve zdravstvene usluge te su primorani putovati do Begov Hana udaljenog oko 15 kilometara, da bi došli do doktora.

Nažalost, mnogobrojni apeli nisu uspjeli, rukovodstvo MZ Željezno Polje nije imalo razumijevanja prema molbama mještana koje bi na prvom mjestu trebali predstavljati.

Zbog toga je stanovništvo Željeznog Polja pokrenulo peticiju protiv privremenog premještanja područne ambulante u prostorije O.Š. “Abdulvehab Ilhamija” koju je do sada potpisalo preko 700 mještana.

Međutim ako peticija ne urodi plodom i zaustavi teror koji se provodi nad stanovništvom spremni smo ići korak dalje. Mi mještani Željeznog Polja primorani smo zbog svoje djece i njihove budućnosti pokrenuti mirne proteste UPOZORENJA ispred škole.

Ovim putem pozivamo sve mještane Željeznog Polja da složno i dostojanstveno zaustavimo volju pojedinaca i nađemo normalno riješene za sve nas. Mirni protesti UPOZORENJA će biti organizovani u srijedu 16.11.2022. od 12:30 sati.

To što neko nije na vrijeme radio svoj posao i što smo preko noći ostali bez ambulante, neće plaćati naša djeca već oni koji su nas u tu situaciju doveli. Za riješenje ove situacije imamo i konkretan prijedlog: Privremeno ambulantu premjestiti na I sprat zgrade mjesne zajednice sa jednom prostorijom u prizemlju.

Ovim rješenjem ambulanta bi nastavila svoj rad bez problema još danas. Protestom UPOZORENJA u srijedu omogućimo našoj djeci da imaju normalno djetinjstvo, bez trauma od užasnih prizora koji ih mogu zadesiti ispred ambulante.

Premještanjem ambulante u školu dječija radost i sloboda bi bila uništena, jer školski prostor za igru je svakako već ispod minimuma, tako da bi ambulanta u školu stavila tačku i ugasila mališanima svaku radost.

  • Veliku podršku imat ćemo od kantonalnih ali i federalnih medija koji su potvrdili da će biti uz nas.
  • Zašto bi djeci uništili djetinjstvo?
  • Mirni protesti UPOZORENJA će biti organizovani u srijedu od 12:30 sati.
  • Zašto da djeca doživljavaju traume od stravičnih prizora?
  • Zašto ambulanta u školi?

Mi odgovor nismo dobili, ali ćemo složno pokazati u srijedu ZAŠTO ambulanti nije mjesto u školi! Ovim protestima UPOZORENJA želimo poručiti da ukoliko se nastavi sa insistiranjem da se ambulanta privremeno premjesti u školu bićemo primorani da svoju djecu ne šaljemo u školu. Vrijeme je da je vlast krene slušati narod a Željezno Polje u svoj prosperitet.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija