Građani Sarajeva i jutros udišu vrlo nezdrav zrak

Građani Sarajeva i jutros udišu vrlo nezdrav zrak


U jutarnjim satima indeks kvaliteta zraka u Sarajevu, prema podacima servisa IQAir, dostigao je 212 što ga pozicionira na treće mjesto svjetske liste najzagađenijih gradova.

Zrak sa indeksom kvaliteta 212 smatra se vrlo nezdravim.

Koncentracija PM2,5 u Sarajevu jutros u 6 sati je 31,4 puta veća od vrijednosti koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratonim maskama.

Zrak u Sarajevu u utorak navečer je prema mjerenjima dostigao rekordno zagađenje s obzirom da je u pojedinim dijelovima grada indeks zagađenja išao i do nevjerovatnih 527.

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari.

Visoki nivoi tih zagađivača mogu uzrokovati respiratorne probleme, kardiovaskularne bolesti i druge zdravstvene komplikacije piše Klix.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija