Građani se godinama žale kako se osjećaju nesigurno a MUP KS kako nemaju dovoljno policajca

Građani se godinama žale kako se osjećaju nesigurno a MUP KS kako nemaju dovoljno policajca


Policijski komesar Fatmir Hajdarević prije dva dana kazao je kako Ministarstvu untrašnjih poslova Kantona Sarajevo nedostaje približno 700 policijskih službenika.

Istakao je kako zapošljavanje novog kadra ovisi o Vladi KS. Jednostavno rečeno, bez njenog odobrenja ne može se niko zaposliti.

Pokušali smo saznati kakve će poteze u vrijeme pogoršane sigurnosne situacije u KS povući izvršna vlast, ali se premijer Nihad UK i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica nisu javljali na naše pozive.

Upravo je Katica još prije tri godine kazao kako u KS nedostaje i do 450 policajaca. U međuvremenu je taj broj nedostajućeg kadra, kako je na press konferenciji izjavio komesar Hajdarević, narastao na 700. Šta će i hoće li uopće šta uraditi Vlada KS, može se samo nagađati piše Faktor.

– Vladajuća koalicija u KS je svojevremeno mijenjala zakonske propise kada je u pitanju resor unutrašnjih poslova. Mi smo tada upozoravali da zakonska rješenja nisu dobra i da će se desiti ovo čemu sada svjedočimo, da nam komesar javno kaže kako nedostaje čak 700 policajaca.

“Trojka” je i na ovom polju pokazala opću nesposobnost, tvrdi Dević.

– Znaju se procedure, ne može komesar zapošljavati, ovo je stvar isključivo politike. “Trojka” je na vlasti, znači, ona mora osigurati prohodne zakone i novac u budžetu za zapošljavanje policajaca. A šta imamo na djelu?

Dešavaju se ubistva, masovne tuče, bacaju se bombe… A onda oni prave predstave nekakvim “pojačanim kontroloma” kako bi zamazali oči građanima. U pitanju je bahata ekipa koja nije svjesna svoje odgovornosti.

Posljednji primjer, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić ni sedam dana od zahtjeva 13 zastupnika za održavanje hitne sjednice nije se oglasio. A on je, koje li ironije, predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine KS – ističe Dević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija