Građani Srbije o sahrani Irineja: Morbidno, ljudi umiru od korone, oni djeci guraju istu kašičicu u usta…

Svi napori nadležnih institucija da se spriječi širenje koronavirusa jučer su pali u vodu. Na hiljade vjernika cjelivalo je tijelo mrtvog patrijarha Irineja u Sabornoj crkvi, ne poštujući mjere predostrožnosti. Ne samo da mnogi vjernici Srpske pravoslavne crkve većinski nisu nosili masku ili držali distancu, već je velika većina njih odlučila da se pričesti iz iste kašičice – uključujući i djecu.

Kako se vidi na snimcima zabilježenim jučer u Sabornoj crkvi, velika većina vjernika pristala je da se pričesti iz iste kašičice. I ne samo to, nego su pričest primala i njihova maloljetna djeca. Takva odluka pojedinih vjernika, ali i stav Srpske pravoslavne crkve, prema mišljenju mnogih građana Srbije, veoma je problematična u doba pandemije koronavirusa kad Srbija broji više od pet hiljada zaraženih po danu.

Međutim, crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest “krv i telo Hrista”, pa prema tome ne može da se prenosi bilo kakvu bolest, prenosi Nova.rs.

Postavlja se pitanje bezbjednosti dobijanja pričešća za vrijeme pandemije, pošto mnogi vjernici koriste istu kašiku.

-U srpskoj Patrijaršiji u Beogradu je rečeno da Sveti sinod ostaje pri stavu da pričešćivanje iz iste čaše na tradicionalni način koji se primjenjuje već 2.000 godina, nije kršenje obavezujućih instrukcija državnih vlasti.”

Dio javnosti, s druge strane, smatra da je takvo ponašanje “morbidno” i “neodgovorno”, kao i da vjernici koji su dozvolili svojoj djeci da se pričeste iz iste kašičice ne razmišljaju o njihovom zdravlju, niti o zdravlju svojih sugrađana.

Reakcije o prizorima od jučer stizale su sa svih strana.

Iako je SPC ovakvim izjavama i postupcima, ignorisala nauku i mnogobrojne stručnjake – virologe, epidemiologe, naučnike, itd – činjenica je da je od posljedica koronavirusa, u petak ujutru, preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej.

On nije jedini poglavar koji je bio zaražen smrtonosnom bolešću – u bolnici se trenutno od koronavirusa liječe grčki arhiepiskop Jeronim i albanski Anastasije, a nedavno je od posljedica koronavirusa preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nadležni su ranije upozorili i apelovali na građane da poštuju mjere predostrožnosti, jer su brojke zabrinjavajuće.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79