Građani traže od Hadžibajrića da zvanično odustane od izgradnje garaže na Trgu oslobođenja

Članovi građanske inicijative “Spasimo Trg Oslobođenja-Alija Izetbegović i njegova stabla” uputili su otvoreno pismo načelniku Starog Grada Ibrahimu Hadžibajriću gdje traže da zvanično odustane od izgradnje podzemne garaže na ovom lokalitetu.
Kako se navodi, članovi građanske inicijative traže od načelnika ove općine da sazove sjednicu Općinskog vijeća Starog Grada sa prijedlogom odustajanja od izgradnje podzemne garaže na lokaciji parka na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović piše Klix.

“Nedavno ste na TVSA javno rekli da ‘garaža nije važna’ i ‘da se neće graditi’. Pozdravljamo takvu izjavu, ali želimo da se ta vaša izjava potvrdi i zvanično. Kao što vam je sigurno poznato, struka je rekla svoje. Vijeće Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Asocijacija pejsažnih arhitekata u BiH, Asocijacija arhitekata u BiH, stručnjaci za saobraćaj poput profesora sa Saobraćajnog fakulteta Osmana Lindova te udruženje Eko Akcija – svi su protiv izgradnje garaže”, navode iz ove inicijative.

Pored ovih institucija, članovi ističu kako za ovakvu odluku imaju podršku i 3.000 članova građanske inicijative.

“Također i više od 3.000 članova građanske inicijative ‘Spasimo Trg Oslobođenja-Alija Izetbegović i njegova stabla’ i još veći broj građana Sarajeva je protiv izgradnje garaže na ovoj lokaciji. Šta još treba da biste prihvatili da podzemnoj garaži nije mjesto tu i da nije željena na ovoj lokaciji?”, poručili su.

Na kraju, iz građanske inicijative su istakli kako željno iščekuju odluku općinskog načelnika, a ukoliko su potrebna dodatna pojašnjenja argumenata, članovi inicijative su spremni na fer dijalog.

“Ukoliko vi i vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad trebate razjašnjenje naših argumenata zašto smo protiv izgradnje podzemne garaže na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović, spremni smo na otvoren i fer dijalog bilo kada vašu odluku očekujemo željno i nadamo se da će biti uskoro donesena i objelodanjena”, zaključili su iz građanske inicijative.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79