Građani u bankama štede više od 15 milijardi KM

Građani u bankama štede više od 15 milijardi KM


Bosna i Hercegovina bilježi rast depozita u različitim sektorima ekonomije,a prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, depoziti su porasli kod svih sektora stanovništva i institucija tokom posljednjih mjeseci.

U augustu je zabilježen rast depozita od 107,7 miliona KM kod stanovništva, 153,1 milion KM kod privatnih preduzeća, 18,3 miliona KM kod nefinansijskih javnih preduzeća, 47,2 miliona KM kod vladinih institucija i 16,9 miliona KM kod ostalih sektora. Ovo ukupno povećanje depozita označava godišnju stopu rasta od 6,8 posto, što iznosi 1,93 milijarde KM u apsolutnom iznosu.

Jedan od značajnih pokazatelja je i godišnji rast štednje kod stanovništva, koji iznosi impresivnih 1,32 milijarde KM. U augustu je ukupna štednja građana dostigla iznos od 15,4 milijarde maraka, što je značajan iznos koji pokazuje povjerenje građana u stabilnost i sigurnost bankarskog sektora.

Depoziti privatnih preduzeća također su značajno porasli u augustu, dosegnuvši iznos od 6,8 milijardi KM. S druge strane, vladine institucije su imale depozite vrijedne 4,5 milijardi KM. Ovi podaci ukazuju na aktivnost u privatnom sektoru i rastući interes vladinih institucija za ulaganje u bankarski sektor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija