Građani u šoku: Đapo na osnovu iste Studije odbila dati dozvolu za Uborak, pa ipak izdala!

Federalno ministarstvo turizma i okoliša na čijem je čelu Edita Đapo (SBB), koja je tvrdila da je na strani građana, pozitivno je ocijenilo Studiju o procjeni utjecaja na okoliš te je izdalo okolišnu dozvolu za aktivnosti deponiranja krutog komunalnog otpada i proširenje deponije JP Deponija Mostar Uborak-Buđevci!

Iz Grada Mostara su istakli, pak, da je izrada Studije o procjeni utjecaja na okoliš za aktivnosti deponiranja krutog komunalnog otpada za proširenje deponije JP Deponija Mostar Uborak-Buđevci, prvi korak u realizaciji Plana prilagođavanja za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci.

U maju 2021. je tako Đapo odbila izdati bilo kakve dozvole, a u decembru 2021. godine na osnovu iste Studije SBB-ova ministrica daje okolišnu dozvolu.

Upravo zbog toga iz Udruženja ‘Jer nas se tiče’ su podnijeli sudsku tužbu i traže obaranje ove okolinske dozvole.

„U toj Studiji je naveden negativan učinak Uborka na ljudsko zdravlje i okoliš“, istakla je za Patriju Amna Popovac, aktivistica.

Ona dodaje da je izdata dozvola za otvaranje četvrte i pete kasete koje su manje od ove tri ranije, ali su ipak nove i to se zove proširenje!

„To je dokaz da novo Gradsko vijeće na čelu sa gradonačelnikom jedno priča a drugo radi. Oni su svi potpisali prije izbora da će raditi na zatvaranju deponije Uborak, a sada vidimo da rade na ostanku deponije tu gdje jeste. To je velika šteta i jako puno ljudi će umrijeti radi toga, ali njih nije briga!!, potcrtava Popovac.

Inače, danas će gradonačelnik Mostara Mario Kordić održati sastanak s predstavnicima Udruženja ‘Jer me se tiče’.

(VIDEO) Deponija Uborak opasnost za građane: Užasni mirisi se šire kilometrima, smeće se raznosi nekontrolisano

Osnovano se sumnja da je politička igra natjerala ministricu Đapo da promijeni stav.

Podsjećamo Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) 29. aprila 2021. godine objavilo je na svojoj zvaničnoj internet-stranici dokument, u kojem je dat rok Gradu Mostaru, na jugu BiH, da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak.

A, sada im daju dozvolu za proširenje!

Deponija Uborak je izgrađena šezdesetih godina prošlog vijeka. Bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara. U posljednjih nekoliko godina, deponija je postala regionalno odlagalište smeća i ugrožava zdravlje stanovništva.

Užasni mirisi se šire kilometrima, smeće se raznosi nekontrolirano, pa je šira okolina deponije zatrpana kesama i raznim otpadom. Zdrav život pored deponije je nemoguć i zastrašujući su prizori kojima stanovnici okolnih naselja svakodnevno svjedoče, piše NAP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79