Građani ugroženih naselja Mostara: Ekološka tragedija od deponije Uborak traje predugo

Trenutno jedno od najaktuelnijih mostarskih pitanja je kako dalje sa ovom ekološkom tragedijom od deponije Uborak. Stanovnicima čije se kuće nalaze na par stotina metara od deponije naravno da se sa spomenute deponije širi neugodan miris neobrađenog otpada.

Jasno je da se stvara deponijski plin koji nesmetano isparava i zagađuje vazduh i da deponijske vode odlaze neprerađene u tlo.

Sada smo upoznati i da sa stare deponije (gradio je Hans Košnik a zatvorena kada su se napravile dvije nove kasete) na stotine hiljada kubika vode prođe kroz deponiju i ode neprerađeno u zemlju.

Još smo svi vidjeli video kako otpad naslagan zadnjih mjeseci na staroj deponiji gori, jer mjesta na novoj deponiji više nema. Otplinjavanje, te sagorijevanje plina sa stare deponije je samo misaona imenica a odlaganje novog otpada koji se nije pokrivao zemljanom pokrivkom radi sprječavanja požara nije urađeno.

Da ne spominjemo curenje deponijskih voda iz ostalih deponijskih kaseta koje su na brzinu aljkavo proširivane. Regularno otplinjavanje tih deponijskih kaseta ne postoji.

Za mene kao laika to se zove loše vođenje deponije i vjerojatno je za kaznene prijave. Posebno se osjećam loše gdje mi netko poput direktora deponije kaže da se sav otpad koji smrdi kompostira i daje ga se za zelene površine.

Na deponiji Uborak nema kompostirnice, već isušuju bio otpad iz komunalnog otpada. A to nije kompostiranje a kamoli da to smeće koristimo za zelene površine. Posebno je iritantna priča o spaljivanju otpada a jedino nekontrolisano spaljivanje smo vidjeli prije par dana na deponiji.

Izgleda da Gradskoj upravi i deponiji svatko može prodavati „m..a pod bubrege“. Šteta je što nas normalne građane smatrate idiotima a moram se pitati tko će na kraju takve glupe dječje igre platiti? Koliko će nas građane ta nesposobnost gradske uprave i deponije koštati?

Građanska inicijativa je navodno podnijela krivične prijave protiv direktora deponije Mirhada Grebovića, gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Vijeća Salema Marića. Sa nevjericom čitam da je predstavnik inicijative koja tuži ovaj trojac, Omer Hujdur bio učesnik panela u organizaciji Evropske unije a na temu krivičnih prijava, transparentnosti sudstva i tužilaštva, i korupcije.

Ovo me podsjeća na onu priču o lisici u kokošinjcu, gdje je „lisica“ Omer koji je predvodnik jedne političke partije na kantonalnom nivou i uspješno manipulira građanima oko deponije Uborak za svoje i partijsko napredovanje. Kokoši su očigledno Mario Kordić i Salem Marić a kampanja za lokalne izbore je izgleda već otpočela.

Nova ministrica okoliša i turizma, gospođa Pozder je pitanje “Uborka” stavila kao prioritet rješavanja problema čijem se rješavanju pristupilo po samom njenom dolasku. Do sada se nisu pomakli sa mrtve točke izuzev prijedloga da se otpad vozi na neku drugu regionalnu deponiju. Nisam siguran da će ta druga deponija to bez pogovora prihvatiti. Moram ponoviti rečenicu ;

Šteta je što nas normalne građane smatrate idiotima a moram se pitati tko će na kraju takve glupe dječje prijedloge platiti? Koliko će nas građane ta nesposobnost gradske uprave, ministarstva i deponije koštati?

Ova ekološka tragedija od deponije Uborak traje predugo. Niste je sposobni sami riješiti. Ne želite i ne morate. Lokalni izbori će brzo. A to vrijedi i za Kordića i za Marića i za Hujdura.

Građani ugroženih naselja Mostara

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79