Građani zabrinuti: Otkud migrantima tolika količina vatrenog oružja?

Građani zabrinuti: Otkud migrantima tolika količina vatrenog oružja?


Ne stišavaju se reakcije na vatreni obračun u centru Bihaća koji se desio u petak, a u kojem je jedan migrant ubijen dok je drugi zadobio teške tjelesne povrede. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je sazvao sastanak, dok je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić za sutra zakazao sjednicu Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom

„Blago je rečeno da smo mi uznemirani. Mi treba da se bojimo. Dakle, građani Bihaća imaju razlog da se boje, ne samo zbog te pucnjave nego stvari koje su se dešavale i prije toga za koje sam ja saznao nekim drugim kanalima. Dakle, bilo je pucnjave – uznazad deset dana je bila još jedna pucnjava, bilo je ranjavanja, u toku su otmice međusobne migranata“, kaže gradonačelnik Fazlić (POMAK).

Da su se djela koja Fazlić nabraja desila, potvrđeno je i Federalnoj televiziji – i to još prošli utorak. Tada smo govorili o organiziranim kriminalnim grupama među migrantima, a samo tri dana poslije desilo ubistvo u petak, što je je zabilježila i sigurnosna kamera. Senahid Nuhanović bivši je načelnik Krim-sektora MUP-a USK-a i rukovodilac u SIPA-i, koji je dio radnog staža proveo obučavajući i testirajući pripadnike Agencije na vježbama gađanja: „Na osnovu analize snimka može se reći slobodno, a i na osnovu iskustva, da se ovdje radi o licu koje je upotrijebilo vatreno oružje na jedan profesionalan način ili možemo reći da je to lice zna rukovati oružjem“.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (NES), ogorčen posljednjim dešavanjima odmah je zakazao sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom: „Mi idemo ponovo sa svojim mjerama jer mi ne možemo dozvoliti da nam se dešava oktobar ili novembar 2018., kada smo imali haotično stanje, 9.500 migranata, ili kad smo imali Vučjak zbog nerada agencija kada preuzmu migrante“.

Iz MUP-a USK-a kažu da su 2018. do danas u Unsko-sanskom kantonu zabilježena 394 krivična djela koje su počinili migranti. Tu su uključena i četiri ubistva, te 13 pokušaja ubistva. Najgora je bila 2019. godina

„U 2019. smo imali povećanje broja, tako da je zabilježeno 205 krivičnih djela. Od toga jedno ubistvo i četiri ubistva u pokušaju“, navodi Adnan Beganović, portparol Uprave policije MUP-a USK-a.

Na poziv za sastanak oko sigurnosne situacije gradonačelniku Bihaća se odazvao samo predstavnik Službe za poslove sa strancima. Premijer Ružnić krivi državni nivo za loše upravljanje kampovima i cjelokupnom situacijom. U svemu ovom postavlja se pitanje otkud migrantima tolika količina vatrenog oružja, jer je u Bihaću javna tajna da su naoružani, čak se spominju i duge cijevi. Javna je tajna i da su lica koja su učestvovala u događaju u petak na spisku za deportaciju već dvije godine. Ako i novinari i volonteri humanitarnih organizacija znaju koje oružje migranti posjeduju i gdje borave, kako sigurnosne službe ne znaju i ne reaguju na vrijeme.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija