Građanima dolaze poruke preko kojih ih lopovi “mame”: “Ako kliknete uzet će vam pare”

Građani Bosne i Hercegovine su sve češće mete sofisticiranih prevara koje uključuju lažne dostave brze pošte. Ove prevare imaju za cilj krađu ličnih podataka i novca, a nadležne vlasti upozoravaju građane da budu posebno oprezni i preduzmu mjere zaštite piše Crna-Hronika.

Kako Funkcioniše Prevara:

Prevaranti koriste lažne poruke, e-mailove i telefonske pozive koji izgledaju kao da dolaze od renomiranih kurirskih službi.

U ovim porukama se obično navodi da je potrebno platiti dodatne troškove dostave ili carine kako bi se preuzela pošiljka. Građanima se traže lični podaci, poput brojeva kreditnih kartica ili identifikacijskih dokumenata, koji se kasnije zloupotrebljavaju za krađu novca.

Primjeri Lažnih Poruka:

SMS i E-mail Poruke: Poruke koje izgledaju kao službene, s logom i kontakt informacijama poznatih kurirskih službi, traže od primatelja da kliknu na link i unesu svoje podatke za plaćanje dodatnih troškova.

Telefonski Pozivi: Pozivi od prevaranata koji se predstavljaju kao zaposlenici kurirskih službi, tražeći od žrtava da odmah plate određeni iznos putem telefona ili online platformi.

Povodom ovih prevara oglasili su se i iz BH Pošte.

Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostalne lične podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili mailova sa nepoznatih brojeva i adresa, jer BH POŠTA NE TRAŽI SVOJIM KORISNICIMA LIČNE PODATKE U SMISLU BROJA KARTICE I DRUGE SIGURNOSNE PODATKE. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte.

Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo kakav vid interakcije sa ovakvim stranicama i profilima, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija. Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa.

Smjernice za zaštitu od cyber kriminala takođe se mogu naći na stranicama MUP-a KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79