Foto: F.Z. N1
Gradonačelnica: Grad Sarajevo ove godine obara rekorde u broju turista

Gradonačelnica: Grad Sarajevo ove godine obara rekorde u broju turista


Gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP-a, Benjamina Karić, razgovarala je o brojnim projektima koji su od velikog značaja za grad, uključujući one koji su na čekanju, kao i o trenutnim izazovima. U intervjuu za N1, Karić je odgovorila na pitanja o “Sarajevskom dijamantu”, problemima sa smećem i radovima na putnoj infrastrukturi.

Karić je komentarisala sudbinu “Sarajevskog dijamanta”, skulpture koja je izazvala negodovanje građana zbog svoje loše lokacije na Baščaršiji.

“Nije mu bilo mjesto na Baščaršiji. Poklon je bio divan, ali lokacija je bila pogrešna. Premjestili smo ga kod Olimpijskog bazena i razmatramo bolju lokaciju za praznike,” rekla je Karić.

Što se tiče problema sa smećem, gradonačelnica je priznala da je odlaganje otpada veliki problem, posebno tokom turističke sezone.

“Grad Sarajevo ove godine obara rekorde u broju turista i to je pozitivno, ali moramo raditi na unapređenju komunalnih usluga. Ne možemo sve probleme pripisivati samo jednoj instituciji. Potrebna je koordinacija svih resora,” dodala je Karić.

Karić je također govorila o radovima na putnoj infrastrukturi i rekonstrukciji fasada, koja se često obavlja u jeku turističke sezone.

“Rekonstrukcija je važna i trebamo biti strpljivi. Ljeto je najbolji period za građevinske radove, kao što to vidimo i u drugim velikim gradovima,” naglasila je ona.

Posebnu pažnju posvetila je rekonstrukciji fasada, uključujući Gospođicinu kuću i Srednju školu na Drveniji. “Gospođicina kuća će biti gotova do kraja mjeseca. Ovi projekti su važni za ljepše lice grada,” rekla je Karić.

Gradonačelnica je najavila početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji je odgođen zbog čekanja na dozvole.

“Kamen temeljac ćemo položiti 19. augusta. Ovo je važan korak ka izgradnji kvarta muzeja,” dodala je ona.

Karić je komentarisala kritike za populizam, rekavši da konstruktivnu kritiku prihvata i koristi za poboljšanje rada. Također je objasnila da je posjedovanje diplomatskog pasoša bilo u skladu sa zakonom i da ga koristi za promicanje Sarajeva i BiH na međunarodnoj sceni.

Za kraj, gradonačelnica je najavila novogodišnje koncerte, uključujući nastupe Severine i drugih izvođača. “Koncerti će biti dvije noći: 30.12. nastupaju Salvatore Ganacci i Sara Jo, a 31.12. Severina i Adi Šoše,” zaključila je Karić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija