Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima na ulicama ako izgubi vlast

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, iznio je izjavu koja ukazuje na moguće organiziranje protesta na ulicama ukoliko Srpska napredna stranka (SNS) izgubi vlast u glavnom gradu.

Šapić je tokom gostovanja na televiziji Happy izjavio da SNS neće priznati izbore te da će se “boriti po ulici” ako izgubi. Ova izjava implicira da bi vladajuća stranka mogla organizirati masovne demonstracije u slučaju neuspjeha na izborima.

“Više nikad nijedni izbori – niko ih neće priznati. Sutra mi nećemo da ih priznamo, ići ćemo da se borimo po ulici. Ako nas neko takne, reći ćemo da to nije demokratija,” naglasio je Šapić. Dodao je i da takav scenario vodi ka anarhiji i građanskom ratu.

Beogradski izbori 2023. godine završeni su rezultatima koji nisu bili zadovoljavajući za vladajuću stranku. S obzirom na to da SNS i SPS nisu imali dovoljan broj odbornika za formiranje većine, pokušali su pronaći podršku u izbornoj listi “Mi-glas iz naroda”, Branimira Nestorovića.

Međutim, konstitutivna sjednica Skupštine grada Beograda nije uspjela, što ukazuje na mogućnost ponovnih izbora.

Nakon izbora u decembru, javnost je bila usmjerena ka Beogradu zbog brojnih nepravilnosti koje su uticale na rezultate glasanja.

Opozicija, domaći i strani posmatrači, međunarodne institucije, kao i dio civilnog društva, isticali su da izbori u Beogradu ne odražavaju izbornu volju građana, s obzirom na brojne nepravilnosti, uključujući fiktivne adrese prebivališta i organizirano dovoženje birača iz drugih dijelova Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji dodatno je dovela u pitanje legitimitet pobjede SNS-a u Beogradu.

S obzirom na ove faktore, 2024. godine mogući su novi izbori u glavnom gradu Srbije, a izjava Šapića ukazuje na potencijalnu političku nestabilnost i nemire u slučaju daljeg izbornog neuspjeha.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79