Finansijska kriza prijeti javnom servisu BiH: Odluka o suspenziji usluga privremeno povučena

Finansijska kriza prijeti javnom servisu BiH: Odluka o suspenziji usluga privremeno povučena


Javni servis Bosne i Hercegovine (BHRT) suočava se s ozbiljnim finansijskim izazovima, a odluka o privremenoj suspenziji usluga ka Federalnoj televiziji (FTV) dodatno je naglasila teškoće s kojima se javni medij bori. Odluka Vijeća ministara BiH o izdvajanju 10 miliona maraka za javne RTV servise donesena je u nastojanju da se pomogne, ali potrebni potpisi iz Vijeća ministara BiH kako bi se novac prebacio na račun BHRT-a još uvijek nisu postignuti.

Elektroprivreda BiH pozvala je menadžmente BHRT-a i FTV-a na sastanak kako bi pronašli rješenja za nastavak naplate RTV takse. Generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, izrazio je nadu da će se na sastanku postići dogovor, što je rezultiralo privremenim povlačenjem odluke o suspenziji usluga prema FTV.

Iako je odluka Vijeća ministara BiH osigurala četiri miliona maraka za BHRT, te po tri miliona maraka vladama entiteta za podršku razvoju sektora elektronskih medija, to je samo kratkotrajna pomoć. Novac će pokriti dio plata, ali ne pruža trajno rješenje za stabilno finansiranje. FTV, koja ima zadržano 20 miliona maraka od RTV takse, nije isplatila dugovanja za usluge koje koristi već gotovo tri mjeseca.

Sastanak menadžmenta BHRT-a i FTV-a s Elektroprivredom BiH zakazan je za srijedu, s nadom da će se pronaći održivo rješenje. Generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, istakao je da javni servisi svakodnevno dobivaju opomene od dobavljača, ali je odlučeno privremeno suspendirati odluku o suspenziji kako bi se olakšalo traženje dogovora.

Problemi s kojima se suočava javni servis u BiH dugogodišnji su, a stručnjaci smatraju da se već godinama ne pokušava sistemski riješiti situacija. Odnos prema BHRT-u odražava odnos prema državi, a javni servis često postaje talac političkih sukoba. Nedostatak nezavisnog finansiranja i politički pritisci dodatno kompliciraju rad javnog servisa u Bosni i Hercegovini.

“Javni servis nije samo vitalan za informisanje građana, već i za očuvanje demokratskih principa i kulturnog identiteta. Situacija s BHRT-om ukazuje na hitnu potrebu za ozbiljnim strukturnim reformama kako bi javni servis mogao obavljati svoju ključnu ulogu u društvu,” ističe novinar i urednik Siniša Vukelić.

Nova prilika za dogovor između menadžmenta BHRT-a, FTV-a i Elektroprivrede BiH otvara se sredinom sedmice, a daljnji tok događaja bit će od presudnog značaja za budućnost javnog medijskog servisa u Bosni i Hercegovini. Ukoliko dogovor ne bude postignut, menadžment BHRT-a najavljuje da će poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitio interese javnog servisa i njegovih radnika.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija