Gradonačelnik Petrinje: Poginula djevojčica imala je 12 godina, tragamo za našom uposlenicom

Darinko Dumbović gradonačelnik Petrinje, grada koji je danas bio epicentar snažnog zemljotresa u Hrvatskoj kojeg je osjetio cijeli region, kazao je da su posljedice ogromne i da se trenutno traga za uposlenicom Gradske uprave i da je poginula djevojčica imala 12 godina.

Kako je naveo Dumbović pomoć pristiže sa svih strana i ona je itekako potrebna s obzirom na to da je Petrinja uništena i neprepoznatljiva nakon zemljotresa, prenosi Klix.

“Ogromna materijalna šteta je pričinjena, ali najteže nam pada to što je zemljotres uzrokovao i ljudske živote među kojima je stradala djevojčica koja je imala 12 godina, a i dalje tragamo za ljudima i ne znamo kakvo ćemo stanje zateći ispod ruševina. Svaka pomoć je dobrodošla kako bismo pomogli svim ljudima i spasili one za kojima tragamo i nažalost uvijek nas ujedine ovakve nesreće”, kazao je Dumbović.

Kako je naveo, zemljotres je uništio i starački dom i dva vrtića, a jedan je bio prazan, dok je u drugom bilo djece, ali na sreću niko nije stradao.

“Tu smo imali malih komoplikacija i na svu sreću nije bilo žrtava, ali je uz one koji su željeli izaći bilo i ljudi koji nisu htjeli napustiti starački dom, ali se na sreću opet dobro završilo. Zabrinjava nas nestanak jedne uposlenice Gradske uprave još tragamo za njom i nadam se da ćemo je ubrzo pronaći”, poručio je Dumbović.

Podsjećamo, građani Hrvatske proživljavaju najgoru noćnu moru, pogotovo mještani Petrinje, grada koji je bio epicentar snažnog zemljotresa poslije kojeg su uslijedila još četiri manja.

Užasavajuće slike stižu s terena, brojni domovi su urušeni, pričinjena je i znatna materijalna šteta, a što je najgore, zabilježene su i ljudske žrtve.

Seizmolog Ivan Brlek istakao je kako je moguće da nakon ovog poprilično jakog zemljotresa dođe do još manjih podrhtavanja zemlje, ali i da se ne očekuju veće materijalne štete na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Mnogi stručnjaci su upozorili da se svi stanovnici Hrvatske sklone na sigurno jer će uslijediti još nekoliko manjih zemljotresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79